- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στις 5 Φεβρουαρίου η ομιλία Τραμπ για την Κατάσταση του Έθνους
Θα παρουσιάσει το όραμά του για την Αμερική
Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα εκφωνήσει την ομιλία του ενώπιον των μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την Κατάσταση της Ένωσης την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, γνωστοποίησε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.
Η ημερομηνία αυτή έγινε «αμοιβαία» αποδεκτή κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης των δύο πολιτικών, διευκρίνισε σε επιστολή της η Πελόσι, στην οποία εναπόκειται ως εκ του αξιώματός της να προσκαλεί επίσημα τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλήσει στο Κογκρέσο. «Αποδέχομαι μετά μεγάλης μου τιμής» αποκρίθηκε ο Τραμπ στην απαντητική του επιστολή.
Η εκφώνηση της ετήσιας ομιλίας αυτής, στην οποία παραδοσιακά οι Aμερικανοί πρόεδροι αναφέρονται στο πρόγραμμά τους και στο όραμά τους για το μέλλον της χώρας, έγινε αφορμή για ένα... μπραντεφέρ ανάμεσα στον δισεκατομμυριούχο Ρεπουμπλικάνο και τη Δημοκρατική αντίπαλό του.
Ο Τραμπ αναγκάστηκε να αναβάλει τον λόγο του, που προβλεπόταν να εκφωνήσει σήμερα (Τρίτη 29 Ιανουαρίου), λόγω του shutdown, της αναστολής λειτουργίας μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ, το οποίο έλαβε τέλος την Παρασκευή, έπειτα από 35 ημέρες απόλυτης παράλυσης. Το shutdown έπληξε 800.000 δημοσίους υπαλλήλους και περισσότερο από ένα εκατομμύριο συμβασιούχους και υπεργολάβους.
Η Πελόσι απαίτησε από τον πρόεδρο να αναβάλει την παρέμβασή του με πρόσχημα ότι θα ήταν δύσκολο να περιφρουρηθεί η ασφάλεια του Κογκρέσου λόγω του shutdown. Ο Τραμπ ακύρωσε ένα ταξίδι της προέδρου της Βουλής στο Αφγανιστάν, κάτι που πολλοί θεώρησαν κίνηση αντιποίνων.
Διελκυστίνδα για το τείχος
Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος βγήκε εξασθενημένος από αυτήν τη μάχη, που προκάλεσε ο ίδιος, καθώς δέχθηκε να αφήσει κατά μέρος προσωρινά τη χρηματοδότηση που απαιτεί για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, ώστε να τελειώσει το πιο παρατεταμένο shutdown στην ιστορία των ΗΠΑ.
Όπως έγινε γνωστό, αποδέχθηκε να επαναλειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους, την ώρα που μια κοινοβουλευτική επιτροπή θα διαπραγματεύεται μια συμφωνία για τα μέτρα και τα μέσα ελέγχου της παράτυπης μετανάστευσης.
Απείλησε, όμως, να προκαλέσει νέα «παράλυση» του κράτους από την 15η Φεβρουαρίου, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία ή συναίνεση για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα. Επανέλαβε, παράλληλα, την απειλή του να κηρύξει τη χώρα σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να παρακάμψει το Κογκρέσο, ενεργοποιώντας τις έκτακτες εξουσίες που προβλέπονται από το αμερικανικό Σύνταγμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τις καταχρήσεις και την προεδρική χάρη που έλαβε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ μίλησε ο γιος του Τζο Μπάιντεν
Η Αίγυπτος θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί στη συμφωνία μόλις επιλυθούν ορισμένα τεχνικά θέματα, δήλωσε
Πρώτη προϋπόθεση τίθεται η πλήρης διακοπή κάθε απειλής προς το Ιράν
Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο του Κοσόβου
Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του με ψήφους 50-49 - Kαθοριστική η ψήφος του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Μπιλ Κάσιντι
Βίντεο-ντοκουμέντο από την ένοπλη επίθεση του 14χρονου
Διπλωματική σύγκρουση Ισπανίας και Ιταλίας με φόντο τη Θέουτα
MKO που προωθούν τα πολιτικά και θρησκευτικά σχέδια του Τούρκου προέδρου χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες
Η 54χρονη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη διακεκριμένη πυροσβέστη - Είχε ήδη εκτίσει ποινή για το ίδιο έγκλημα
Συντονισμένο δίκτυο παραπληροφόρησης με πάνω από 500.000 προβολές μετά τη μαζική είσοδο μεταναστών
Ο οδηγός δεν αντιλήφθηκε τίποτα, παρά μόνο όταν του έδειξαν το βίντεο
Ελπίδες ότι ο νόμος θα φέρει πιο κοντά το τέλος του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Αστυνομία και εισαγγελικές αρχές παραδέχτηκαν ότι διέπραξαν μια σειρά λαθών
Οι Ισπανοί πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς και το δείχνουν
Νωρίτερα φέτος διεξήχθη στη χώρα ένας πανεθνικός διαγωνισμός μαγειρέματος σκύλου
Μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ και όταν περπατά, σέρνονται στο έδαφος
Περίπου 80 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την κρίση στη Θέουτα, αναφέρουν οι ισπανικές Αρχές
Το τελεσίγραφο της Ισπανίας
Μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.