Κοσμος

Ο πρώτος και μοναδικός γκέι βουλευτής της Βραζιλίας εγκαταλείπει την πατρίδα του που τον... απειλεί με τη ζωή του (εικόνες)

Jean Wyllys: «Είναι μια δύσκολη μάχη. Πολλές φορές αισθάνομαι σαν τον Δον Κιχώτη»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jean Wyllys
Jean Wyllys / © Ato em Defesa do Mandato de Jean Wyllys

Ο πρώτος και μοναδικός ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι αφήνει την έδρα και τη χώρα του μετά τις απειλές που δέχεται για τη ζωή του.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη σε εφημερίδα ο Jean Wyllys δήλωσε ότι αυτό το διάστημα βρίσκεται εκτός Βραζιλίας και πως δεν σκοπεύει να επιστρέψει μετά τον μεγάλο αριθμό απειλών που δέχθηκε το προηγούμενο έτος.

Ο Jean Wyllys, ο οποίος επανεξελέγη τον Οκτώβριο για μια τρίτη θητεία στο αξίωμα του βουλευτή που θα ξεκινούσε τον Φεβρουάριο, είναι καλός φίλος της Marielle Franco, της γκέι δημοτικού συμβούλου του Ρίο που δολοφονήθηκε μαζί με τον οδηγό της τον περασμένο Μάρτιο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός The Guardian η αποχώρηση του Jean Wyllys από την πολιτική και τη Βραζιλία αναμένεται να ενισχύσει τους ήδη μεγάλους φόβους της γκέι κοινότητας της χώρας για αύξηση των περιστατικών ομοφοβίας. Εξάλλου η ανάδειξη του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο στην προεδρία δεν αναμένεται να βοηθήσει την κατάσταση. Πρόκειται για έναν πολιτικό και άνθρωπο απροκάλυπτα ομοφοβικό.



Στη συνέντευξή του ο πρώτος και μοναδικός ομόφυλος βουλευτής της Βραζιλίας υποστηρίζει ότι δεν εγκαταλείπει τη χώρα λόγω της δημοσιτικότητας του Μπολσονάρο, αλλά εξαιτίας της ρητορικής του μίσους και της αυξανόμενης βίας εναντίον μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας μετά τη «θερμή» και «τεταμένη» προεκλογική περίοδο του 2018.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν έκανε κάποιο ξεκάθαρο σχόλιο για την παραίτηση του Wyllys. Από την άλλη, ανέβασε στο Twitter emoji με σηκωμένο τον αντίχειρα αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιδοκιμάζει την απόφαση του γκέι βουλευτή. «Στο καλό του Θεού και να είσαι ευτυχισμένος», σχολίασε ο Μπολσονάρο.

Ο Wyllys είπε στην εφημερίδα Folha de São Paulo ότι η απόφασή του ήταν επώδυνη. «Γιατί να θέλω να ζήσω τα επόμενα τέσσερα χρόνια της ζωής μου μέσα σε ένα τεθωρακισμένο αυτοκίνητο με σωματοφύλακες;»

Πώς έγινε διάσημος ο Wyllys; Κέρδισε στο βραζιλιάνικο Big Brother και μετεξελίχθηκε σε έναν από τους πιο ένθερμους και δραστήριους ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ομόφυλων στη χώρα. «Είναι μια δύσκολη μάχη. Πολλές φορές αισθάνομαι σαν τον Δον Κιχώτη», είχε δηλώσει στον Guardian το 2012. «Αλλά αυτή είναι η κλήση μου. Το κάλεσμά μου. Αισθάνομαι ότι πρέπει να είμαι μαζί τους».

Ο Wyllys ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης, Πέπε Μουχίκα, τον είχε συμβουλέψει να λάβει στα σοβαρά τις απειλές εναντίον της ζωής του. Μου είχε πει: «Πρόσεχε. Οι μάρτυρες δεν είναι ήρωες».

Στην πιο διάσημη διαμάχη των Wyllys - Μπολσονάρο ο γκέι βουλευτής έφτυσε στο πάτωμα προς την κατεύθυνση του νυν προέδρου στην Κάτω Βουλή των Αντιπροσώπων όταν εκείνος υπερψήφισε την αποπομπή της τότε αριστερής προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ.    Σε ένα tweet του την Πέμπτη ο Wyllys δήλωσε πως «Η διαφύλαξη μιας ζωής που απειλείται είναι επίσης μια στρατηγική για την μάχη για καλύτερες μέρες. Κάναμε πολλά για το κοινό καλό. Και θα κάνουμε πολλά περισσότερο στους καιρούς που έρχονται».  

Το 2017 τουλάχιστον 445 μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη Βραζιλία σκοτώθηκαν από ομοφοβικές επιθέσεις, αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με το 2016.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ