Κοσμος

Ανεπιθύμητος και μετά θάνατον ο Πρίμπκε

Αντιδράσεις στην Ιταλία για την ταφή του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
51320-104937.jpg

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει στην Ιταλία η κηδεία και η ταφή του πρώην λοχαγού των Ες-Ες Έριχ Πρίμπκε ο οποίος πέθανε την περασμένη Παρασκευή στη Ρώμη, σε ηλικία 100 ετών. 

Ο ναζί εγκληματίας πολέμου Πρίμπκε, επρόκειτο να ενταφιαστεί στην Αργεντινή, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, εκεί όπου βρίσκεται και ο τάφος της συζύγου του. Όμως, το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής γνωστοποίησε μέσω διαδικτύου ότι δεν θα δώσει την απαιτούμενη άδεια για να εισέλθει στη χώρα το φέρετρο. Ακολούθησε η δημόσια δήλωση του συνηγόρου υπεράσπισης του Πρίμπκε ότι η κηδεία του θα τελεσθεί την Τρίτη σε εκκλησία της Ρώμης. Και εδώ, η Καθολική Επισκοπή της Ιταλικής πρωτεύουσας απάντησε ότι δεν έχει διατεθεί καμία εκκλησία της Αιώνιας Πόλης, απόφαση που ικανοποίησε την εβραϊκή κοινότητα της Ρώμης.

«Η απόφαση της Επισκοπής είναι, πράγματι, μοναδική στην ιστορία. Δείχνει εμπράκτως ότι δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι μπροστά στις ανθρώπινες τραγωδίες», ανακοίνωσε, ενώ ο δήμαρχος της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο υπενθύμισε ότι «στις 16 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 70 χρόνια από την μεταφορά 1.024 Εβραίων της Ρώμης στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, απ’ όπου επέστρεψαν ζωντανοί μόνο 16» και ότι η ταφή του Πρίμπκε στην πρωτεύουσα «θα αποτελούσε κόλαφο για την πόλη αυτή, που τόσο υπέφερε από τη ναζιστική και φασιστική θηριωδία».

Αποφασισμένος και αντιδραστικός εμφανίστηκε από την πλευρά του ο δικηγόρος του Πρίμπκε, Πάολο Τζακίνι ο οποίος δήλωσε, «Αν δεν μας δοθεί μια εκκλησία, είμαι έτοιμος να τελέσω την κηδεία και στη μέση του δρόμου». «Προσφέρθηκαν ήδη πολλοί τάφοι στο κεντρικό νεκροταφείο της Ρώμης Βεράνο, αλλά δεν σκοπεύει να φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι το τελευταίο 48ωρο σε διάφορες περιοχές της Ρώμης άγνωστοι έγραψαν σε τοίχους το σύνθημα: «Τιμή στον Πρίμπκε» (Onore a Priebke), το οποίο και σβήστηκε άμεσα από τα συνεργεία καθαρισμού του δήμου.

Ο Έριχ Πρίμπκε είχε καθοριστικό ρόλο στην εκτέλεση 335 πολιτών στις 24 Μαρτίου του 1944, ανάμεσά τους και πολλά μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης, σε αντίποινα για την ενέδρα κατά 33 γερμανών στρατιωτών.

Γ.Σ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.