Κοσμος

Διδάσκεται το Ολοκαύτωμα επαρκώς στα σχολεία; - Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι;

Η νέα έρευνα της Κομισιόν ενόψει της διεθνούς ημέρας μνήμης της συστηματικής εξόντωσης των Εβραίων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος
Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος / © EPA/ANDRZEJ GRYGIEL

Μόνο 4 στους 10 Ευρωπαίους πιστεύουν ότι το Ολοκαύτωμα διδάσκεται επαρκώς στα σχολεία, ενώ το 34% δε γνωρίζει ότι η άρνηση του Ολοκαυτώματος συνιστά ποινικό αδίκημα. Αυτά είναι μόνο δύο από τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή τη διεθνή ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος που τιμάται στις 27 Ιανουαρίου.

Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου αφορά την αντίληψη που έχουν οι Ευρωπαίοι για τον αντισημιτισμό. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι υπάρχει ελλιπής συνειδητοποίηση του φαινομένου του αντισημιτισμού: ενώ το 89% των Εβραίων ανέφερε ότι ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία, μόνο το 36% του συνόλου των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έχει αυξηθεί.

Η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία, πριν από 74 χρόνια, οι Συμμαχικές Δυνάμεις απελευθέρωσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία. Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Timmermans θα επισκεφθεί το πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, όπου θα καταθέσει στεφάνι στον Τοίχο του Θανάτου και θα ανάψει κερί στο Μνημείο των Θυμάτων. Την επομένη στην Κρακοβία, θα λάβει μέρος  σε διάλογο πολιτών που συνδιοργανώνεται από το πρόγραμμα «Το Τραίνο της Μνήμης» της Περιφέρειας της Τοσκάνης.

Τα πλήρη αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης, των ενημερωτικών δελτίων και των ενημερωτικών στοιχείων, δημοσιεύονται εδώ.
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ