Κοσμος

Δικαστήριο δικαίωσε καπνιστές στη Νέα Υόρκη

Άρση απαγόρευσης σε πάρκα και παραλίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
51270-104888.jpg

Αμερικανικό δικαστήριο δικαίωσε την Παρασκευή μια οργάνωση καπνιστών κρίνοντας ότι η υπηρεσία διαχείρισης των πάρκων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης «υπερέβη τις δικαιοδοσίες της» όταν απαγόρευσε το κάπνισμα σε πάρκα και παραλίες. Το μέτρο αυτό, που τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο, αφορούσε τα 179 πάρκα της Πολιτείας —επτά από αυτά βρίσκονται στην πόλη της Νέας Υόρκης— τις παραλίες, του υπαίθριους χώρους για πικνίκ και κάμπινγκ και τα ιστορικά αξιοθέατα.

Ο δικαστής Τζορτζ Σιρέζια, στον οποίο προσέφυγε μια ομάδα καπνιστών, έκρινε ότι η υπηρεσία υπερέβη τις αρμοδιότητές της γιατί τέτοιου είδους μέτρα μπορεί να λάβει μόνο ο νομοθέτης. «Η απόφαση είναι άκυρη γιατί παραβιάζει την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών», ανέφερε στο σκεπτικό του ο δικαστής, διατάσσοντας να μπει τέλος στην απαγόρευση.

Η ομάδα Clash (Πολίτες κατά της παρενόχλησης των καπνιστών) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, χαιρέτισε αυτή τη «νίκη» απέναντι σε ένα «γραφειοκρατικό και αντισυνταγματικό διάταγμα», υπενθυμίζοντας ότι όλοι οι νομοθετικοί φορείς της Πολιτείας απορρίπτουν αυτό το μέτρο εδώ και μια δεκαετία.

Στην Πολιτεία απαγορεύεται το κάπνισμα στα μπαρ, τα εστιατόρια και τους χώρους εργασίας. Στην πόλη της Νέας Υόρκης απαγορεύεται επίσης το κάπνισμα στις δημοτικές παραλίες, στις πλατείες, στα πάρκα και τις πισίνες από το 2011.

Δ.Κ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ