- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κένυα: «Εξουδετερώθηκαν» οι «τρομοκράτες» της επίθεσης στο Ναϊρόμπι
14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή
Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα δήλωσε σήμερα ότι η επιχείρηση ασφαλείας σε κτιριακό συγκρότημα του Ναϊρόμπι, όπου είχε εκδηλωθεί επίθεση από ενόπλους, έληξε, έπειτα από σχεδόν 20 ώρες, και όλοι οι «τρομοκράτες» που συμμετείχαν στην επίθεση «εξουδετερώθηκαν».
Ο Κενυάτα είπε ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 14 πολιτών και περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η σομαλική ισλαμιστική οργάνωση Σεμπάμπ, άρχισε χθες μετά τις 15:00 (14:00 ώρα Ελλάδας), με μια ισχυρή έκρηξη στον χώρο στάθμευσης του συγκροτήματος και κατόπιν την πυροδότηση της βόμβας με την οποία είχε ζωστεί ένας καμικάζι στο φουαγιέ του ξενοδοχείοy Dusit, σύμφωνα με την αστυνομία.
Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ξέσπαγαν σποραδικά ανταλλαγές πυρών και ακούγονταν εκρήξεις, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης διάσωσης δεκάδων παγιδευμένων.
Το κτιριακό αυτό συγκρότημα στην πρωτεύουσα της Κένυας αποτελείται από το ξενοδοχείο dusitD2, εστιατόρια και κτίρια γραφείων. Την ώρα της επίθεσης πολλά από τα θύματα γευμάτιζαν στο εστιατόριο Secret Garden.
Ανάμεσα στα θύματα είναι 11 Κενυάτες, ένας Αμερικανός και ένας Βρετανός, σύμφωνα με το προσωπικό του νεκροτομείου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι ένας πολίτης των ΗΠΑ σκοτώθηκε στην επίθεση. Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι ένας πολίτης της χώρας είναι ανάμεσα στους τραυματίες.
Αστυνομικοί είπαν πως πιστεύουν ότι στόχος των μελών της Σεμπάμπ που εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα ήταν μια διάσκεψη που οργάνωνε μια αμερικανική εταιρεία και στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχουν πολλοί Αμερικανοί, όμως η τοποθεσία όπου θα γινόταν η εκδήλωση άλλαξε την τελευταία στιγμή.
Η χθεσινή επίθεση στο Ναϊρόμπι ανακάλεσε στη μνήμη πολλών την επίθεση το 2013 στο εμπορικό κέντρο Westgate Mall με 67 νεκρούς, στην ίδια συνοικία.
Η Σεμπάμπ διατείνεται ότι εξαπολύει επιθέσεις στην Κένυα για να εκδικηθεί για τη δράση των κενυατικών στρατευμάτων στη Σομαλία. Οι κενυατικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατιωτικούς και αστυνομικούς στο σομαλικό έδαφος εντός των ορίων της δράσης της AMISOM, της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης που υποστηρίζει την αδύναμη σομαλική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H απόφαση ελήφθη λόγω της νέας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Γνωρίζονται από το μακρινό 1989
Τα λάθη του Μακαρίου, το πραξικόπημα και το μέλλον του νησιού
Η δολοφονία της έχει προκαλέσει νέα ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτικών στη χώρα
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι είχε συζητήσει τη νομική δυνατότητα σύλληψης του
Oνομάστηκε χαϊδευτικά «Όιστερ» από την κάρτα μετακινήσεων της πόλης
H συμφωνία ανέρχεται στα 110 δισ. δολάρια
O άλλοτε ηγέτης των Σαντινίστας κυβερνά αδιάλειπτα από το 2007
Τι σχεδιάζει η Ουάσιγκτον
Ο νέος πρωθυπουργός επιδιώκει την απομάκρυνση των καταλοίπων της περιόδου Όρμπαν
Ο Γουάνγκ Τζιμπίνγκ έγραφε ποιήματα ανάμεσα στις παραγγελίες και κατέκτησε το βραβείο Λου Σουν
Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες ναυτικοί
Από την Πέμπτη μαίνεται η πυρκαγιά βόρεια της Μαδρίτης
Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο – Το πρώτο τηλέφωνο στον Τραμπ
Η απόφαση λαμβάνεται, όπως είπαν, στο πλαίσιο της αρχής του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι 18 ετών
Επιχείρησε να σταθεί δίπλα στους παίκτες πριν απομακρυνθεί διακριτικά από τον πρόεδρο της FIFA
Μια προσωπική μαρτυρία από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Η Σόκο Καβάτα έγινε η νεότερη δήμαρχος της Ιαπωνίας το 2023
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.