Κοσμος

Νίμιτς: Συγχαίρω το Κοινοβούλιο και τους πολίτες της πΓΔΜ

Ικανοποίηση για την υιοθέτηση όλων των συνταγματικών αλλαγών στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάθιου Νίμιτς
Μάθιου Νίμιτς/©INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

 Σε δήλωσή του προς τους ανταποκριτές ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, χαιρέτισε την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Σκοπιανή Βουλή, κάνοντας λόγο για «ιστορική συμφωνία» που «ανοίγει τον δρόμο για μια νέα σχέση μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι προσβλέπει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως περιγράφεται στη συμφωνία, και επανέλαβε τη δέσμευσή του να βοηθήσει τα δύο μέρη στην τελική επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς.

Ακολουθεί το κείμενο της δήλωσης του Μ. Νίμιτς:

Καλωσορίζω τα τελικά βήματα που έλαβε το Κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβούλιο και τους πολίτες της χώρας για την επιτυχία αυτή και για τον δημοκρατικό τρόπο με τον οποίο ανέλαβαν αυτή τη σημαντική διαδικασία. Αυτή η ιστορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες ανοίγει τον δρόμο για μια νέα σχέση ανάμεσά τους και για μια σταθερότερη βάση για την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια.

Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας όπως περιγράφεται στη Συμφωνία. Όπως και στο παρελθόν, τα Ηνωμένα Έθνη διατηρούν τη δέσμευσή τους να εργαστούν με τα δύο μέρη για την τελική επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ