- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι Βρυξέλλες ζητούν νέες, «ελεύθερες» εκλογές στη Βενεζουέλα
Δύο ημέρες πριν ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αρχίσει μια δεύτερη εξαετή προεδρική θητεία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε και πάλι σήμερα να διεξαχθούν «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές στη Βενεζουέλα, δύο ημέρες πριν ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αρχίσει μια δεύτερη εξαετή προεδρική θητεία.
«Θεωρούμε πως οι προεδρικές εκλογές (του 2018) δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε αξιόπιστες. Η ΕΕ ζητεί να διεξαχθούν νέες εκλογές, ελεύθερες και δίκαιες», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.
Ο πρόεδρος Μαδούρο θα αρχίσει μεθαύριο Πέμπτη στη Βενεζουέλα μια δεύτερη εξαετή προεδρική θητεία. Οι υποψίες πως η εκλογή του δεν ήταν θεμιτή προαναγγέλλουν μια μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση μιας χώρας που ήδη πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας της.
Η εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση της ΕΕ, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις σε 18 δημόσιους λειτουργούς της Βενεζουέλας, εξαιτίας της επιδείνωσης της δημοκρατίας στη χώρα αυτή, εκτιμώντας πως μια «ειρηνική λύση, πολιτική και δημοκρατική», είναι ο «μοναδικός τρόπος» εξόδου από την κρίση στην οποία είναι βυθισμένη αυτή η χώρα.
Η ορκωμοσία του Μαδούρο θα γίνει ενώπιον του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου (TSJ) και όχι ενώπιον του κοινοβουλίου, μοναδικού θεσμού που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, μετά την επανεκλογή του, στις 20 Μαΐου, η οποία αμφισβητείται από την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και δώδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Με εξαίρεση το Μεξικό, 12 χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο Καναδάς, μέλη της Ομάδας της Λίμα, κάλεσαν στις 4 Ιανουαρίου τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας να παραιτηθεί από τη δεύτερη θητεία του και να μεταβιβάσει τις εξουσίες στο κοινοβούλιο. Πρόκειται για ενθάρρυνση πραξικοπήματος, κατήγγειλε το Καράκας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εν αναμονή του διαγγέλματος Μακρόν
Τι δείχνουν νέα στοιχεία
Πότε ξεκίνησαν και ποιες οι ενδείξεις για το αν θα σταματήσουν
Το χρονικό του άγριου εγκλήματος και το τηλεφώνημα που πρόλαβε να κάνει η θεία του στις αρχές
«Δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τι θα γίνει με την προγραμματισμένη περιοδεία στη Λατινική Αμερική
Λεηλασίες, πλιάτσικο και άγριο ξύλο σε Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις
Δεν κάνει πίσω ο Αλβανός πρωθυπουργός
Πώς η επικεφαλής του Rassemblement National μπορεί να κερδίσει τη γαλλική προεδρία
Τεχνικό πρόβλημα ή πολιτική απόφαση
Τεράστιες καταστροφές στο ιστορικό κτίριο
Είχε προηγηθεί λεηλασία στην επιχείρηση
«Δεν σταμάτησε ούτε στιγμή» ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας
Δείτε τις εικόνες από τις λεηλασίες
Εικόνες χάους σε Παρίσι, Λιμόζ και Μασσαλία
Ποιο είναι το πιο άμεσο μέτωπο για την Ευρώπη
Περισσότεροι από 197 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις πανεθνικές διαδηλώσεις
Έβαζε μπογιά σε φαγητά για να δείχνουν πιο όμορφα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.