- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Γκαμπόν - Εκτός εξουσίας ο Αλί Μπονγκό
Η οικογένειά του κυβερνά την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρα για 50 χρόνια
Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Γκαμπόν. Αξιωματούχοι του στρατού, σύμφωνα με το BBC, ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την εξουσία στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου αφρικανική χώρα και ότι εκτόπισαν τον πρόεδρο της χώρας, Αλί Μπονγκό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλί Μπονγκό και η οικογένειά του κυβερνούν την Γκαμπόν τα τελευταία 50 χρόνια.
Μονάδες του στρατού κατέλαβαν τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση (Radio Télévision Gabonaise, RTG), στη Λεωφόρο του Θριάμβου και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που έχουν προκαλέσει τα προβλήματα υγείας του προέδρου Μπονγκό, ο οποίος αναρρώνει το τρέχον διάστημα στο Μαρόκο.
Το διάγγελμα του προέδρου Μπονγκό για τη νέα χρόνια «ενέτεινε τις αμφιβολίες για το κατά πόσον ο πρόεδρος είναι σε θέση να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του αξιώματός του», δήλωσε ο υπολοχαγός Κέλι Όντο Ομπιάνγκ, ηγέτης του αυτοαποκαλούμενου Μετώπου των Δυνάμεων Αμύνης και Ασφαλείας της Γκαμπόν.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε νωρίτερα πως ακούγονταν πυρά στη Λιμπρεβίλ.
Οι στρατιωτικοί, αφού κατέλαβαν τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση περί τις 06:30 τοπική ώρα (07:30 ώρα Ελλάδας) ανέφεραν ότι έχει σχηματιστεί ένα «Εθνικό Συμβούλιο Παλινόρθωσης».
Στη λεωφόρο όπου εδρεύει η RTG αναπτύχθηκαν περί τις 07:00 (08:00 ώρα Ελλάδας) τεθωρακισμένα που αποκλείουν την πρόσβαση και ακούγονται σφοδρά πυρά, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο Αλί Μπονγκό διαδέχθηκε στην εξουσία τον πατέρα του Ομάρ το 2009. Επανεξελέγη οριακά στο αξίωμα το 2016 σε μια διαδικασία που αμαυρώθηκε από περιστατικά βίας και καταγγελίες για εκλογική νοθεία.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Γκαμπόν. Η απόφαση αυτή του προέδρου των ΗΠΑ έρχεται μετά τις αναταράξεις που προήλθαν από τις εκλογές στο Κονγκό, όπου εκφράζονται φόβοι για διαδηλώσεις εξαιτίας των καταγγελιών για νοθεία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Ευρώπη: Πιο ανοιχτή, αλλά αυξάνονται το μίσος, το bullying και οι επιθέσεις
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Στη συνέχεια προσπάθησε να εισπράξει ο ίδιος το τζακ ποτ,
Ο σημερινός πρόεδρος απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018
Η ηθοποιός εξακολουθεί να διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημιώσεις
Kαθυστέρηση και αλλαγή σχεδίων της τελευταίας στιγμής
Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρελά, πατέρας φίλης της
Kαθώς ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει επιτευχθεί μια ακόμα συμφωνία
Εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής
Η αξία του ομίλου αποτιμάται πλέον στα 1,765 τρισεκατομμύρια δολάρια
Το νέο πακέτο περιλαμβάνει 72 έγγραφα
Δεν είναι φυσικά η μόνη καλλιτέχνιδα που έχει εκφράσει ενόχληση
Θα μπορεί να αποφυλακιστεί το 2044
Η υπόθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και στο διαδίκτυο
Λίγους μήνες μετά τη δημόσια συγγνώμη του για τοξικές συμπεριφορές
Τα brands που ξεχωρίζουν, τολμούν, αλλάζουν προϊόν, πολιτική, πλατφόρμα ή συμπεριφορά
Αβεβαιότητα και γεωπολιτικές εξελίξεις οδηγούν χιλιάδες εκατομμυριούχους σε αναζήτηση νέων χωρών διαμονής
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δημιουργός και πρωταγωνιστής της θρυλικής σειράςτοποθετείται δημόσια
Το πιο αμφιλεγόμενο σημείο της πρότασης αφορά τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Το υπερθέαμα 60 εκατ. δολαρίων προκαλεί πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.