Κοσμος

Ουγγαρία: Ο Ορμπάν μετακινεί το άγαλμα του Ίμρε Νάγκι και προκαλεί σάλο (εικόνες)

Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, τον κατηγορεί ιστορικό αναθεωρητισμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βίκτορ Όρμπαν
Βίκτορ Όρμπαν/©EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Άνω κάτω το πολιτικό σκηνικό στην Ουγγαρία μετά την απόφαση του Βίκτορ Όρμπαν να απομακρύνει άγαλμα του Ίμρε Νάγκι (ήρωα της αντίστασης κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής το 1956) από κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας.

Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Ουγγρικής Επανάστασης, η οποία συνετρίβη από τον «Κόκκινο Στρατό», ο Νάγκι εκτελέστηκε στις 16 Ιουνίου 1958 στη Βουδαπέστη. Το μπρούτζινο άγαλμά του, που ανεγέρθηκε το 1996, βρίσκεται σε μια πλατεία κοντά στο ουγγρικό Κοινοβούλιο και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

imre-nagui.jpg
Ίμρε Νάγκι/©EPA/Noemi Bruzak

Με βάση την απόφαση Όρμπαν, θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο σημείο, λιγότερο ορατό. Στη θέση του θα τοποθετηθεί αντίγραφο ενός μνημείου αφιερωμένου στα θύματα του κομμουνιστικού καθεστώτος του Μπέλα Κουν, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας για σύντομο χρονικό διάστημα το 1919.

Ίμρε Νάγκι
Ίμρε Νάγκι/©EPA.Noemi Bruzak

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας ότι επιχειρεί «ιστορικό αναθεωρητισμό». Παράλληλα, ισχυρίστηκαν ότι υπάρχει σχέδιο για «αποκατάσταση» του Μίκλος Χόρτι, στρατιωτικού ηγέτη της Ουγγαρίας την περίοδο του Μεσοπολέμου που συνεργάστηκε με τη ναζιστική Γερμανία.

Οι υποστηρικτές του Όρμπαν, πάντως, επιμένουν ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι να επαναφέρει τους δημόσιους χώρους της Βουδαπέστης στην κατάσταση που ήταν πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εξαφανίζοντας τα ίχνη της κομμουνιστικής περιόδου, η οποία έληξε το 1989.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ