- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αποσύρονται τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία - Οι πρώτες αντιδράσεις
Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η αποχώρηση των δυνάμεων
Χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες κυρίως για λόγους ασφαλείας, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πανηγύριζε στο Twitter για τη νίκη αυτή.
«Νικήσαμε τον ISIS στη Συρία, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο παραμείναμε εκεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ» έγραψε.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι παρά την εξέλιξη αυτή, η διεθνής επιχείρηση, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους «δεν έχει τελειώσει».
Η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία, συναντά έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο ήταν από τους πρώτους που χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την αποχώρηση, τονίζοντας ότι θα έχει «σοβαρές συνέπειες».
«Η πλήρης και γρήγορη αποχώρηση θα συνιστούσε σοβαρό λάθος με ευρύτερες επιπτώσεις», έγραψε στο Twitter.
Για «λάθος» έκανε λόγο και ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος σε άλλα ζητήματα συχνά συντάσσεται με τον πρόεδρο.
«Μια αμερικανική αποχώρηση αυτή τη στιγμή θα αποτελούσε μεγάλη νίκη για το Ισλαμικό Κράτος, το Ιράν, τον Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας και τη Ρωσία. Φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για το έθνος μας, για την περιοχή και όλον τον κόσμο. Θα καταστεί δυσκολότερο να στρατολογούμε μελλοντικούς εταίρους, πρόθυμους να συγκρουστούν με το ριζοσπαστικό ισλάμ. Θα θεωρηθεί επίσης από το Ιράν και άλλους ως ένδειξη αδυναμίας των ΗΠΑ στην προσπάθεια περιορισμού της ιρανικής επέκτασης», τόνισε.
Αντιθέτως, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο γερουσιαστής Ραντ Πολ για την «ανακήρυξη της νίκης» από τον πρόεδρο και την επιστροφή των στρατιωτών. «Πάει πολύς καιρός από τότε που συνέβη κάτι τέτοιο», σημείωσε.
Ο υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τομπάιας Έλγουντ, τόνισε ότι διαφωνεί με την εκτίμηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το ΙΚ έχει νικηθεί στη Συρία.
«Διαφωνώ κατηγορηματικά. Έχει μετασχηματιστεί σε άλλες μορφές εξτρεμισμού και η απειλή είναι πολύ υπαρκτή», έγραψε στο Twitter, απαντώντας στις αναρτήσεις του Τραμπ.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει την απόφαση των ΗΠΑ και θα φροντίσει για τη δική του ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκάλυψε ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες μίλησε με τον Τραμπ και με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για την πρόθεσή τους να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη Συρία.
«Κατέστησαν σαφές ότι έχουν άλλους τρόπους να ασκήσουν επιρροή στην περιοχή. Θα μελετήσουμε το χρονοδιάγραμμα, το πώς θα γίνει και, φυσικά, τις συνέπειες για εμάς. Σε κάθε περίπτωση, θα φροντίσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ», τόνισε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές
Τι θα βλέπουν οι χρήστες
Η πρόσβαση που μειώνει τη διαδρομή από 28 σε 11 μίλια
Συνελήφθη ο καπετάνιος και επτά μέλη του πληρώματος
Οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος
Διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικά και βασανιστήρια
Η εφαρμογή Edge και η βοήθεια της AI
Έτοιμη να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
«Μακάρι να μπορούσα να την αγκαλιάσω», δήλωσε η γυναίκα
Από το Τέξας στη Σικελία
Ο Χρίστος Γεωργάλας στο βιβλίο του «Ημερολόγιο Γάζας» περιγράφει την αποκλεισμένη Παλαιστίνη ως μια συλλογικότητα που για χάρη της το άτομο υπερβαίνει εαυτόν, ακόμα και τον φόβο του θανάτου
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
Τι υποστήριξε για το επίμαχο καρέ και ποιους «βλέπει» πίσω από το σχέδιο εκβιασμού της
Αναφορές για τραυματίες
Σχεδόν τρεις ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες
«Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σκάφος του» - Η μοιραία στροφή και η επέμβαση των αρχών
Απευθύνει έκκληση για την ενότητα των μουσουλμανικών χωρών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.