Κοσμος

Η Τερέζα Μέι κέρδισε την εμπιστοσύνη της Βουλής των Κοινοτήτων

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής, αλλά ήταν μια Πύρρειος νίκη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20444790.jpg
©EPA/STR

Απορρίφθηκε η πρότασης μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατά την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Μέι παραμένει στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και στην ηγεσία της χώρας. Ωστόσο, σήμερα αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφια στην επόμενη εκλογική μάχη. 

Συνολικά 200 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ψήφισαν υπέρ της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης και 117 ενάντια. Η Μέι είναι προς το παρόν ασφαλής, αλλά η νίκη της χαρακτηρίζεται Πύρρειος γιατί ο αριθμός των 117 «ανταρτών» είναι ενδεικτικός του πόσο αποδυναμωμένη είναι η επικεφαλής των Τόρις και της βρετανικής ηγεσίας. 

Theresa May wins confidence vote

Η διαδικασία της διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής ενεργοποιήθηκε από τους Συντηρητικούς βουλευτές την Τρίτη, όποτε και συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις που απαιτείτο. 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας έπρεπε να εξασφαλίσει την απλή πλειοψηφία των 159 σε σύνολο 315 βουλευτών προκειμένου να παραμείνει ηγέτης των Συντηρητικών. 

Ωστόσο, από νωρίς τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν ανακοινώσει ότι πάνω από 180 βουλευτές των Συντηρητικών έχουν εκφράσει την στήριξή τους στην πρωθυπουργό. 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ