Κοσμος

Πάιατ: Είμαι εντυπωσιασμένος από την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού στην κρίση

«Ενισχύονται κι άλλο οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ»

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη δέσμευση της χώρας του για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Τόνισε κατ' επανάληψη ότι η Ελλάδα αποτελεί περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ρόλος που μπορεί να αναδειχθεί περισσότερο, όπως είπε.

Ο κ. Πάιατ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα στην τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τα πολύ θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν, επισημαίνοντας την αμερικανική δέσμευση για υποστήριξη της Ελλάδας στη φάση αυτή της οικονομικής ανάκαμψης. Αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ακολούθησαν, όπως μεταξύ άλλων στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικάνο υπουργό Γ. Ρος, όπου υποδέχθηκε ορισμένα πολύ υψηλόβαθμα αμερικανικά διευθυντικά στελέχη για να συζητήσουν για τις ευκαιρίες στην Ελλάδα. Επίσης στη συνάντηση του υπουργού Νίκου Παππά με αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα.

Ο Αμερικάνος πρέσβης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον και σε επενδυτικούς πυλώνες όπως ενεργειακά, επενδύσεις, εμπορικές σχέσεις, τουρισμός, τομέας της οικονομίας, τεχνολογία, εμπόριο, μεταφορές κλπ. 

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», «εντυπωσιασμένος από την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού εν μέσω αυτής της κρίσης και της ανθεκτικότητας των δημοκρατικών θεσμών τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμη με τις αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες υπηρέτησα. Είναι μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωζώνης. Διαθέτει 100% εγγράμματους πολίτες, πολύ ανεπτυγμένο ανθρώπινο δυναμικό και εξαιρετική υποδομή.

»Η μόνη σύγκριση που θα μπορούσα να κάνω είναι ότι, κατά κάποιον τρόπο, ο Στρατηγικός Διάλογος που διοργανώσαμε με την Ινδία πριν από μερικά χρόνια ήταν μια πηγή έμπνευσης για τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας, καθώς φτάσαμε σε παρόμοια σημεία στη σχέση μας όπου ξεκίνησε η διμερής δουλειά μας για να καλύψουμε μια σειρά κυβερνητικών υπηρεσιών και θεωρήσαμε χρήσιμο να συγκαλέσουμε και να διασφαλίσουμε ότι όλες οι προσπάθειές μας κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Με αυτή την έννοια, είμαι πολύ αισιόδοξος για τον Στρατηγικό Διάλογο αυτόν τον Δεκέμβριο και τις προοπτικές που προσφέρει για το μέλλον της διμερούς μας σχέσης».

Επίσης, τόνισε ότι «ια να ανακάμψει πραγματικά η Ελλάδα από την οικονομική της κρίση, χρειάζεται υγιείς, διαφανείς ξένες επενδύσεις, οι οποίες υποστηρίζονται από σαφείς, καθοδηγούμενες από την αγορά δυνάμεις.

»Είναι κάτι που παρατηρώ καθώς εξετάζουμε τις ευκαιρίες για επένδυση των ΗΠΑ στην Ελλάδα, δηλαδή ότι οι κανονισμοί είναι προβλέψιμοι και διασφαλίζουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις διεξάγονται με διαφανή τρόπο.

»Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα ευνοεί την αύξηση των υγιών ξένων επενδύσεων, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και πιστεύω ότι οι αμερικανικές εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων των ελληνοαμερικανικών εταιρειών – προσφέρουν μια κουλτούρα επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει.

»Υπογράμμισα την επένδυση του «ΟΝΕΧ» στο ναυπηγείο της Σύρου ως πρωταρχικό παράδειγμα δημιουργίας θέσεων εργασίας και βελτίωσης της τοπικής οικονομίας. Έτσι δεν πρόκειται για προσωπικότητες αλλά για πρακτικές».

Τέλος, τόνισε: «Στις 13 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο (Pompeo) και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος θα ξεκινήσουν τον πρώτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας. Θεωρούμε τον Στρατηγικό Διάλογο ως μια συγκεκριμένη εκδήλωση της επένδυσης που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συμμαχία μας με την Ελλάδα.

»Δείχνει την αναγνώριση αυτής της εξαιρετικά ευνοϊκής στιγμής στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, καθώς και της σημαντικής γεωπολιτικής δυναμικής που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα. Οι πυλώνες του Στρατηγικού Διαλόγου σχεδιάζονται για να αντικατοπτρίζουν το πλήρες φάσμα των τομέων στους οποίους δουλεύουμε σε συνεργασία με την Ελλάδα.

»Έχουμε μια πολύ ισχυρή ατζέντα για τα ενεργειακά ζητήματα που αντικατοπτρίζει την υποστήριξή μας για τη διαφοροποίηση των δρομολογίων και των προμηθειών μέσω έργων όπως ο αγωγός TAP και ο «Greece Bulgaria Interconnector» ή «IGB».

»Έχουμε επίσης μια πλήρη ατζέντα όσον αφορά την περιφερειακή συνεργασία μας – το πώς δουλεύουμε μαζί στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου, καθώς και τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ.

»Θα έχουμε σημαντικές συζητήσεις για τη συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, η οποία συνεχίζει να ακμάζει, μεταξύ άλλων με την πρόσφατη εξάπλωση αρκετών δεκάδων ελικοπτέρων στην Αεροπορική Βάση στο Στεφανοβίκειο της Κεντρικής Ελλάδας, και βεβαίως θα υπάρξει συζήτηση για τον εμπορικό μας και επενδυτικό πυλώνα, το πώς εργαζόμαστε μαζί σε αυτόν τον τομέα.

»Και στη συνέχεια, πολύ σημαντικό, η ατζέντα μας για την πολιτική της επιβολής του νόμου και της αντιτρομοκρατίας, βασιζόμενη στην πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στην Αθήνα από την αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Ελίζαμπεθ Νόιμαν (Elizabeth Neumann).

»Ο ρόλος της Ελλάδας ως εταίρου ασφάλειας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι είναι η πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Ο Στρατηγικός Διάλογος είναι επίσης μια φυσική συνέχεια της πρωτοφανούς επιτυχίας που είχαμε ως τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Πολλά από τα μέλη της αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου από την Ουάσιγκτον, που βρίσκονταν στη ΔΕΘ, θα εκπροσωπηθούν επίσης στο Στρατηγικό Διάλογο και ήταν επιφορτισμένα για την εκκίνηση και την προαγωγή του».