Κοσμος

Ο Ζάεφ φέρεται να μιλά για διδασκαλία «μακεδονικών» στην Ελλάδα

Σύμφωνα με σκοπιανό ιστότοπο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zaev
Ζόραν Ζάεφ / © EPA/GEORGI LICOVSKI

O πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έχει δηλώσει σύμφωνα με δημοσίευμα στον σκοπιανό ιστότοπος Vecer ότι μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει το ενδεχόμενο η «μακεδονική γλώσσα» να διδάσκεται και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σκοπιανό ιστότοπο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ φέρεται να δήλωσε τα παραπάνω το Σάββατο, όταν άρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής για έγκριση των τεσσάρων τροποποιήσεων στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει επιβεβαίωση του περιεχομένου της ομιλίας Ζάεφ από την ελληνική πλευρά, ούτε έχει γίνει κάποιο σχόλιο.

Η συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει «μακεδονική γλώσσα» διευκρινίζει ωστόσο πως ανήκει στην σλαβική οικογένεια και δεν σχετίζεται με την αρχαία Ελλάδα ή τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Από την πλευρά του πάντως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε υποστηρίξει πως η «μακεδονική γλώσσα» είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα το 1977, στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τα τοπωνύμια που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Η έκθεση από τη διάσκεψη και τα συνοδευτικά τεχνικά έγγραφα περιέχουν αναφορές σε «μακεδονική» γλώσσα και κάνουν λόγο «μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο».

ΝΔ: Οι δηλώσεις Ζάεφ προκαλούν όλους τους Έλληνες

«Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και δυστυχώς δικαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και τονίζει ότι «οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στην χώρα μας προκαλούν όλους τους Έλληνες. Και γι’ αυτό εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του πρωθυπουργού και υπουργού των εξωτερικών κ. Τσίπρα».

Με πληροφορίες από skai.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ