Κοσμος

Nτ. Τουσκ: Η ΕΕ θα παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Μετά την ενέργεια της Ρωσίας εναντίον του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στην Αζοφική θάλασσα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tousk.jpg

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρατείνει τις υφιστάμενες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας τον ερχόμενο μήνα μετά την ενέργεια της Ρωσίας εναντίον του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στην Αζοφική θάλασσα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα προεδρεύσει συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 13-14 Δεκεμβρίου η οποία αναμένεται να παρατείνει για άλλον έναν χρόνο τα μέτρα που έχει λάβει η Ένωση σε βάρος του αμυντικού, ενεργειακού και τραπεζικού τομέα της Ρωσίας, ως τιμωρία για τον ρόλο της Μόσχας στην αναταραχή στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη είναι ενωμένη στην υποστήριξή της προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Γι΄αυτό είμαι σίγουρος πως η ΕΕ θα παρατείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου στην Αργεντινή όπου συναντώνται οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Τουσκ είπε πως η χρήση από τη Ρωσία βίας εναντίον πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού είναι «εντελώς απαράδεκτη». Το περασμένο Σαββατοκύριακο ρωσικά πλοία άνοιξαν πυρ εναντίον ουκρανικών σκαφών στην Αζοφική θάλασσα και στη συνέχεια συνέλαβαν τα πλοία και τους ναύτες τους.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από το Κίεβο το 2014. Από τότε η Ένωση έχει αναβαθμίσει τις κυρώσεις αυτές καθώς η Μόσχα υποστηρίζει τους αντάρτες που πολεμούν εναντίον κυβερνητικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ζητήσει να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας μετά την πιο πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, αν όχι καθόλου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ