Κοσμος

Πούτιν: Ενορχήστρωση του Ποροσένκο το περιστατικό στην Μαύρη Θάλασσα ενώπιον εκλογών

«Δεν σχεδιάζω να πάω πουθενά για τώρα» επεσήμανε ερωτώμενος για τα μελλοντικά του σχέδια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
putin23423.jpg
©EPA/SERGEI KARPUKHIN/POOL

Με χιουμοριστικό ύφος εμφανίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος σήμερα σε ένα ετήσιο φόρουμ, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι δεν σχεδιάζει να πάει πουθενά, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το τι θα γίνει το 2024, όταν λήξει η θητεία του στο Κρεμλίνο.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους, που κυριαρχεί στη ρωσική πολιτική σκηνή τα τελευταία 18 χρόνια, απάντησε χαρακτηριστικά «Γιατί βιάζεστε; Δεν σχεδιάζω να πάω πουθενά για τώρα.»

Σε πιο σοβαρό ύφος βέβαια, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ότι ενορχήστρωσε μια ναυτική «πρόκληση» στη Μαύρη Θάλασσα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου να ενισχύσει τη φθίνουσα δημοτικότητά του ενόψει των εκλογών του επόμενου χρόνου.

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του σχετικά με το περιστατικό, ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε ότι τα ουκρανικά πλοία ξεκάθαρα έχουν άδικο, χαρακτήρισε το περιστατικό ως μια συνοριακή υπόθεση ελάσσονος σημασίας και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ότι ενορχήστρωσε τη μίνι κρίση προκειμένου να δώσει ώθηση στα πολύ χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του.

«Αναμφίβολα, επρόκειτο για μια πρόκληση» υπογράμμισε ο Πούτιν σε ένα οικονομικό φόρουμ στη Μόσχα.

«Οργανώθηκε από τον πρόεδρο ενώπιον των εκλογών. Ο πρόεδρος βρίσκεται στην πέμπτη θέση σε ποσοστά δημοτικότητας κι επομένως έπρεπε κάτι να κάνει. Χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα προκειμένου να εισαγάγει τον στρατιωτικό νόμο».

«Υπήρχε πιθανότητα ο Ποροσένκο να μην περάσει στον δεύτερο γύρο (…). Για αυτό ακριβώς, έπρεπε κάτι να κάνει».

Πρόκειται για «ένα παιχνίδι ώστε να αυξήσει την ένταση, ένα ανέντιμο παιχνίδι στο εσωτερικό της χώρας για να ασκήσει πιέσεις στους πολιτικούς αντιπάλους του» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Η ρωσική ακτοφυλακή εκπλήρωσε την Κυριακή «το στρατιωτικό καθήκον της» καταλαμβάνοντας τρία πολεμικά πλοία της Ουκρανίας στα ανοικτά της Κριμαίας, επισήμανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε σχέση με αυτό το περιστατικό που κλιμάκωσε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας-Κιέβου.

«Εκπλήρωσαν το στρατιωτικό καθήκον τους, με ακρίβεια» τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

«Τι συνέβη; Εκείνοι (οι Ουκρανοί) δεν απάντησαν στα αιτήματα των συνοριοφυλάκων μας. Και εισήλθαν στα χωρικά ύδατά μας» εξήγησε ο Πούτιν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ