- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Σλοβενία: «Άρωμα γυναίκας» στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (εικόνες)
Ποια είναι η υποστράτηγος Αλένκα Έρμεντς που παίρνει τα ηνία του στρατού
Θέμα χρόνου είναι να γίνει επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Σλοβενίας μια γυναίκα στρατιωτικός -περίπτωση μοναδική σε κράτος που ανήκει στο ΝΑΤΟ.
Η υποστράτηγος Αλένκα Έρμεντς, ηλικίας 55 ετών, θα είναι η μοναδική γυναίκα μεταξύ των αρχηγών των επιτελείων στα 29 κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Ο διορισμός της υποστρατήγου Έρμεντς προτάθηκε βάσει της εμπειρίας της ως διοικητού μονάδων του σλοβενικού στρατού, για τη συμβολή της στη δημιουργία ενός επαγγελματικού στρατού και για την πολιτική και στρατιωτική παιδεία της» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η νέα επικεφαλής θα βελτιώσει το αξιόμαχο του στρατού. Ο προκάτοχος της Έρμεντς παύθηκε από τα καθήκοντά του τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν μια από τις ταξιαρχίες του σλοβενικού στρατού «κόπηκε» σε άσκηση του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, η στρατιωτική μονάδα κρίθηκε αρχικά «ανίκανη για μάχη» και στη συνέχεια πέρασε οριακά το δεύτερο τεστ.
Η Σλοβενία ήταν η πρώτη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, το 2004. Αριθμεί 2 εκατ. κατοίκους. Μετά την κρίση που πέρασε τη διετία 2012-13, έκοψε 1% του ΑΕΠ από τον αμυντικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να προκύψουν λειτουργικά ζητήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Πλέον, η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαθέσει περισσότερα κονδύλια για τον στρατό, με στόχο το 2024 το ποσοστό του ΑΕΠ που πηγαίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις να φθάσει το 1,14%. Το 2010 το ποσοστό ήταν 1,6%.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρευνα για τα έργα και τις ημέρες της στην Αθήνα
Αν οι Βρετανοί θέλουν να κρατήσουν και να κάνουν κουμάντο στα κομμάτια του Παρθενώνα μπορούν να το κάνουν. Αλλά ας μην προσποιούνται ότι αυτό είναι κάποιο αναμφισβήτητο δικαίωμά τους
Εκατομμύρια Ινδονήσιοι ζουν αντιμέτωποι με πυκνό καπνό και ένα αποπνικτικό, πορτοκαλί νέφος που θυμίζει σκηνικό αποκάλυψης
Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει διακόψει την ανταλλαγή πληροφορίων με το Κίεβο
Τι αναφέρουν οι Αρχές
Καταρρέει μέσα σε δευτερόλεπτα
Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία: ανάπτυξη και προκλήσεις
Πίεση στον Τραμπ να τελειώσει τον πόλεμο
H Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή συνείδηση και οι ευρωβουλευτές που θέλουν να βάλουν μπουρλότο στο Ευρωκοινοβούλιο
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
Ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη
«Είναι κρίμα που χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο»
Στο επίκεντρο το κόστος των σπουδών και η επένδυση Κούσνερ
Ο εφιάλτης για το οικονομικό σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Από τον καυγά προκλήθηκε το τραύμα στο κεφάλι του Diddy με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Η κόκκινη γραμμή της Αθήνας
Τι ανακοίνωσε το Βατικανό
«Η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στον αποκλεισμό από την πολιτική ζωή»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.