Κοσμος

Και η Βουλγαρία έτοιμη να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τους μετανάστες

Συντάσσεται με Πολωνία και Τσεχική Δημοκρατία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
metanastes-navagio.jpg
©EUROKINISSI/RODOSPRESS.GR/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟ

Η Βουλγαρία περιλαμβάνεται από σήμερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αντιτίθενται στο σύμφωνο του ΟΗΕ που έχει στόχο την κανονιστική ρύθμιση της μεταχείρισης των μεταναστών σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη Μετανάστευση εγκρίθηκε τον Ιούλιο και από τις 193 χώρες μέλη εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποχώρησαν πέρυσι.

Υιοθετήθηκε μετά τη μεγαλύτερη εισροή μεταναστών στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί από τους οποίους διέφευγαν από συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.

Ωστόσο οι δεξιές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Αυστρίας έχουν έκτοτε δηλώσει πως δεν θα υπογράψουν το τελικό έγγραφο στην τελετή που θα γίνει τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο εξαιτίας ανησυχιών ότι θα θολώσει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη νόμιμη και την παράνομη μετανάστευση.

Η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και τώρα η Βουλγαρία έχουν επισημάνει πως μπορεί κι αυτές να μην υπογράψουν.

«Η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης θα είναι να μην ενταχθεί στο παγκόσμιο σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση», δήλωσε ο Τσβετάν Τσβετάνοφ, υπαρχηγός του κύριου κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος GERB, έπειτα από συνάντηση των επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο ήσσων εταίρος του GERB στον κυβερνητικό συνασπισμό, το αντιμεταναστευτικό κόμμα Ενωμένοι Πατριώτες, αντιτίθεται σφόδρα στο σύμφωνο του ΟΗΕ, για το οποίο υποστηρίζει πως θέτει σε κίνδυνο εθνικά συμφέροντα.

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το σύμφωνο μεθαύριο Τετάρτη. Το σύμφωνο του ΟΗΕ αντιμετωπίζει θέματα όπως η προστασία των ανθρώπων που μεταναστεύουν, η ένταξή τους στις νέες χώρες τους και ο επαναπατρισμός τους.

Ο ελβετός διπλωμάτης που βοήθησε στη διαπραγμάτευση του συμφώνου, ο Πιέτρο Μόνα, υπερασπίσθηκε σήμερα τη συμφωνία λέγοντας πως βοηθάει μικρότερες χώρες όπως η Ελβετία να υπερασπίσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Μιλώντας σήμερα στο Βερολίνο, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση να συμπτυχθεί ένα ενωμένο μέτωπο της ΕΕ στη μετανάστευση και σε άλλα ζητήματα.

«Αν μία ή δύο ή τρεις χώρες εγκαταλείψουν το σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση, τότε εμείς ως ΕΕ δεν μπορουμε να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε σε επιχειρηματικό συνέδριο.

Η Βουλγαρία υποστηρίζει ότι ήδη παίρνει μέτρα για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.