Κοσμος

Υπόθεση Κατσίφα: Δεύτερο διάβημα στην πρέσβειρα της Ελλάδας

Τα Τίρανα διαμαρτύρονται για το κάψιμο αλβανικής σημαίας στην Αθήνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4601338.jpg
© EUROKINISSI

Σε δεύτερο διάβημα προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας προς την ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα, Ελένη Σουράνη για την υπόθεση του 35χρονου ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα Τίρανα διαμαρτυρήθηκαν στην κυρία Σουράνη για το κάψιμο μιας αλβανικής σημαίας στην Αθήνα κατά τη διάρκεια πορείας στη μνήμη του 35χρονου ομογενούς. 

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ  η ελληνίδα πρέσβειρα απάντησε με τρόπο έντονο και ενδεδειγμένο, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση πως η Ελλάδα είναι ένα απόλυτα ασφαλές κράτος.

Τα Τίρανα φέρονται να ζήτησαν από την κ. Σουράνη να καταδικάσει η Αθήνα «πράξεις που επηρεάζουν το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών». 

Υπενθυμίζεται ότι η πρέσβειρα είχε κληθεί και προχθές στο ΥΠΕΞ της Αλβανίας. Τότε, σύμφωνα με ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ, στην κυρία Σουράνη ανακοινώθηκε η «ξεκάθαρη θέση των αλβανικών αρχών όσον αφορά το εν λόγω θέμα». Η αλβανική διπλωματία διεμήνυσε ότι «το σοβαρό αυτό συμβάν διερευνάται από την αλβανική Εισαγγελία. Αυτός ο θεσμός είναι η μόνη αρχή που, με βάση το αλβανικό Σύνταγμα και το ποινικό δίκαιο, διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα για κάθε αδίκημα που συμβαίνει στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας».

Πορεία στη Θεσσαλονίκη

Αποκλεισμένο παρέμεινε για αρκετή ώρα το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας πορείας που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα και παράλληλης αντισυγκέντρωσης.

Η πορεία διοργανώθηκε από την οργάνωση "Ιερός Λόχος" και όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσα συγκεντρώθηκαν στην περιοχή των Δικαστηρίων. Την ίδια ώρα, μέλη του αποκαλούμενου αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν αντιφασιστική συγκέντρωση, στην πλατεία Αριστοτέλους, επί της οδού Τσιμισκή, την οποία και απέκλεισαν.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία για τον Κατσίφα, κρατώντας ελληνικές σημαίες, δάδες και πανό, επιχείρησαν να κινηθούν προς το προξενείο της Αλβανίας, που βρίσκεται στην Τσιμισκή (και σε μικρή απόσταση από τη δεύτερη συγκέντρωση), αλλά συνάντησαν φραγμό με κλούβες της Αστυνομίας, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Ιων. Δραγούμη. Ένας δεύτερος φραγμός είχε στηθεί επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία επέστρεψαν προς τα Δικαστήρια, ενώ μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες προς τους αστυνομικούς, με τους τελευταίους να απαντούν με περιορισμένη χρήση χημικών. Στο μεταξύ, ειρηνικά ολοκληρώθηκε η αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ