Κοσμος

Είδα το «Narcos». Πάμε Κολομβία; (video)

«Ανθεί» ο ναρκοτουρισμός στο Μεντεγίν του Εσκομπάρ και προβληματίζει

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Narcotours: Netflix fans uncover the real life of Pablo Escobar

Μεντεγίν. Η πιο γνωστή πόλη της Κολομβίας σε όλο τον κόσμο.

Ακόμη και οι αδύναμοι στη γεωγραφία γνωρίζουν πού πέφτει το Μεντεγίν του Πάμπλο Εσκομπάρ. Το «σπίτι» του βαρώνου των ναρκωτικών, η έδρα όλων των ναρκοβαρόνων της Κολομβίας, ξαναζεί μεγάλες στιγμές και έχει γεμίσει τουρίστες. Η άνθιση οφείλεται βασικά στη σειρά του Netflix «Narcos», η οποία ακολουθεί την άνοδο και την πτώση του Πάμπλο στο Μεντεγίν και στη συνέχεια του κολομβιανού καρτέλ των Κάλι. 

Ο Guardian ταξίδεψε μέχρι το Μεντεγίν και μίλησε με ντόπιους αλλά και τον δήμαρχο της πόλης για αυτήν την ξαφνική μαζική εισροή τουριστών και την κληρονομιά του Πάμπλο.

narcos-season-2_0_1.jpg

«Όποιος γνωρίζει την Κολομβία, γνωρίζει ότι η Κολομβία δεν είναι ο Πάμπλο Εσκομπάρ», λέει ένας ξεναγός, πρώην αστυνομικός του Μεντεγίν.

«Θέλουμε να μάθουμε ποιος ήταν ο Πάμπλο Εσκομπάρ», λέει ένας τουρίστας. «Έκανε ό,τι έκανε, αλλά νοιαζόταν για το λαό του», λέει ένας άλλος. Τουρίστες, κυρίως Αμερικανοί, γυρίζουν με βανάκια την τροπική βλάστηση του Μεντεγίν και τις φτωχογειτονιές του και ονειρεύονται βουνά με κόκα.

19930889.jpg
© EPA/LUIS EDUARDO NORIEGA


Κι όλα αυτά, 25 χρόνια μετά τον θάνατο του επικεφαλής του καρτέλ του Μεντεγίν.

«Το Μεντεγίν του σήμερα δεν είναι το Μεντεγίν του Netflix», ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος της πόλης. Ο Φεντερίκο Γκουντιέρες δεν θέλει τον τουρισμό του Narcos και του Εσκομπάρ και ελπίζει σε μια ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της πόλης του.

«Κάποιοι λένε ότι ο Εσκομπάρ ήταν ο Ρομπέν των Δασών. Για μένα; Όχι. Ήταν ένας γαμ@μ@νος μαλάκας».

Στο penthhouse Μονακό ο Εσκομπάρ έζησε μέσα στη χλιδή και στον τρόμο. Είχε ακόμη και δωμάτιο βασανιστηρίων. Ένα ολόκληρο κτίριο δικό του. Ένα κτίριο που παραμένει άδειο χρόνια. Ένα κτίριο σύμβολο του παρελθόντος και του παρόντος της Κολομβίας. Ο δήμαρχος θέλει να το γκρεμίσει. Υπόσχεται ότι τον Ιανουάριο, το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2019, θα έχει ανεγερθεί στη θέση του ένα πάρκο στη μνήμη των θυμάτων της βίας των ναρκωτικών.

19438545.jpg
© EPA/Luis Eduardo Noriega A.


Η Γειτονιά 13 είχε ανέκαθεν τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στη χώρα. Οι δημοτικές αρχές μαζί με την αστυνομία προσπαθούν να σπάσουν αυτό τον κύκλο της βίας. «Θέλουμε να δείξουμε ότι ο Εσκομπάρ ανήκει στο παρελθόν και ότι σήμερα υπάρχει ελπίδα να ζήσουμε καλύτερα και ειρηνικά», λέει η αστυνομικός στη δημοσιογράφο του Guardian.

«Η Κολομβία δεν είναι ο Εσκομπάρ. Η Κολομβία είναι ο καφές, τα λουλούδια, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, η Σακίρα, ο Χαμές Ροδρίγες». 

Narcos | Opening Credits [HD] | Netflix

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ