Κοσμος

«Περήφανος» κυνηγός προκαλεί σάλο: «Σκότωσα μια ολόκληρη οικογένεια μπαμπουίνων» (εικόνες)

Υπέβαλε την παραίτησή του αλλά δεν μετανιώνει για την πράξη του, την οποία χαρακτηρίζει «νόμιμη»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
idaho-hunter-exo.jpg
Twitter

Την παραίτησή του από την επιτροπή που ρυθμίζει ζητήματα αλιείας και θηραμάτων στο Αϊντάχο των ΗΠΑ (Idaho Fish & Game) υπέβαλε ένα από τα μέλη της μετά την κατακραυγή στα social media για το σαφάρι που έκανε στη Ναμίμπια.

Ο Μπλέικ Φίσερ ταξίδεψε με τη γυναίκα του τον Σεπτέμβριο στη Ναμίμπια, πήρε το όπλο του και σκότωσε 14 άγρια ζώα. Με το χαμόγελο στα χείλη και με ύφος θριάμβου, πόζαρε δίπλα στα νεκρά ζώα, ανεβάζοντας στη συνέχεια τις φωτογραφίες στα social media. Μεταξύ άλλων σκότωσε μια ολόκληρη οικογένεια μπαμπουίνων, μια λεοπάρδαλη, μια καμηλοπάρδαλη και μια αντιλόπη. Η φωτογραφία με τους νεκρούς μπαμπουίνους προκάλεσε τον μεγαλύτερο σάλο, μετέδωσε με το BBC.

«Η γυναίκα μου ήθελε να πάρει μια "γεύση" από Αφρική. Έτσι, πυροβόλησα μια ολόκληρη οικογένεια μπαμπουίνων. Νομίζω ότι πήρε γρήγορα αυτό που ήθελε», έγραψε ο Μπλέικ Φίσερ κάτω από τη φωτογραφία με τους νεκρούς πιθήκους.

hunter-namimbia.jpg
Instagram

Στη φωτογραφία με τη νεκρή λεοπάρδαλη, έγραψε: «Την πυροβόλησε. Πολύ κουλ, πολύ τυχερός».

Κυβερνήτης Αϊντάχο: Παραιτήσου

Ο Μπούτς Ότερ, κυβερνήτης του Αϊντάχο, εξέδωσε ανακοίνωση, επισημαίνοντας: «Έχω μεγάλες προσδοκίες για κάθε διορισμένο μέλος της πολιτείας, περιμένοντας να έχει καλή κρίση. Ο κ. Φίσερ δεν το έπραξε».

«Χρυσές» δουλειές με τις άδειες

Όπως στη Ναμίμπια έτσι και σε άλλα κράτη της Αφρικής, η θανάτωση άγριων ζώων θεωρείται νόμιμη υπό προϋποθέσεις. Οι κυβερνήσεις λαμβάνουν τεράστια ποσά για να δώσουν άδεια σε πλούσιους από κράτη της Δύσης για να σκοτώσουν είδη της Άγριας Πανίδας, τα οποία δεν βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης ή δεν ζουν μέσα σε Εθνικά Πάρκα ή άλλες προστατευόμενες περιοχές.

Ωστόσο, οι φωτογραφίες με τα σκοτωμένα ζώα δίπλα σε «περήφανους» κυνηγούς προκαλούν σάλο, αποστροφή και αηδία για μια «πρακτική που δεν έχει κανένα απολύτως νόημα». Η θανάτωση του Σεσίλ, ενός διάσημου λιονταριού στη Ζιμπάμπουε, από Αμερικανό οδοντίατρο είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

cecil3242.jpg
Twitter

Ο  Μπλέικ Φίσερ, πάντως, ζήτησε συγνώμη για τις φωτογραφίες, επιμένοντας ωστόσο ότι αυτό που έκανε ήταν νόμιμο. «Δεν έκανα τίποτα κακό, τίποτα ανήθικο» τόνισε σε δήλωσή του, υπογραμμίζοντας ότι στη Ναμίμπια «υπάρχει πρόστιμο για τη δολοφονία απειλούμενων ειδών, οι μπαμπουίνοι όμως δεν ανήκουν σε αυτά».

Ο Φρεντ Τρέβι, πρώην μέλος της επιτροπής Idaho Fish & Game, ανέφερε: «Είμαι σίγουρος ότι αυτό που έκανες ήταν νόμιμο, αλλά το νόμιμο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και σωστό», επισημαίνοντας ότι η συμπεριφορά του Φίσερ εντάσσεται στην προσπάθεια να συνεχίσει το κυνήγι να αποτελεί μια «κοινωνικά αποδεκτή δραστηριότητα».

---------------

* Η επιτροπή Idaho Fish & Game ιδρύθηκε το 1938. Αριθμεί 7 μέλη, τετραετούς θητείας.

idaho-fish-and-game.jpg

Λειτουργεί υπό πολιτειακό καθεστώς και ρυθμίζει ζητήματα που άπτονται του κυνηγιού και της αλιείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ