Κοσμος

Βίντεο-ντοκουμέντο: Πώς στήθηκε το σχέδιο εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι

Τουρκικά ΜΜΕ δείχνουν εικόνες πρακτόρων να μπαίνουν και να βγαίνουν από Κωνσταντινούπολη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Turkish TV: Saudi 'assassination squad' on video

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα βιντεοσκοπημένο υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος, το οποίο, λένε πως αποδεικνύει ότι υπήρχε ενορχηστρωμένο σχέδιο για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.

Στο βίντεο φαίνονται αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας να μπαίνουν και να φεύγουν από την Τουρκία στις 2 Οκτωβρίου από το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, ένας επικριτικός δημοσιογράφος με τη σαουδαραβική μοναρχία, εισήλθε στο προξενείο της Σ. Αραβίας στις 2 Οκτωβρίου και από τότε έχουν χαθεί τα ίχνη του.

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε. Η Σαουδική Αραβία το αρνείται.

Τι άλλο δείχνει το βίντεο

Το βίντεο-ντοκουμέντο μεταδόθηκε από το κανάλι TRT World της Τουρκίας. Το υλικό έχει συλλεχθεί από κάμερες ασφαλείας. Στο βίντεο εμφανίζονται διάφορα οχήματα, τα οποία κατευθύνονται προς το προξενείο και θεωρούνται υψίστης σημασίας για την έρευνα της υπόθεσης.

Ομάδες Σαουδαράβων φαίνονται να εισέρχονται στην Τουρκία από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, να κάνουν check-in σε ξενοδοχεία της πόλης και στη συνέχεια να φεύγουν από τη χώρα την ίδια μέρα.

Οι τουρκικές αρχές διενεργούν έρευνα για τις αφίξεις δύο σαουδαραβικών τζετ της Gulfstream, τα οποία προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στις 2 Οκτωβρίου.

Ο κ. Κασόγκι μετέβη στο προξενείο για να βγάλει το διαζύγιό του και να μπορέσει να παντρευτεί με την τουρκικής καταγωγής αρραβωνιαστικιά του, Ατισέ Σενγκίζ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η έρευνα σχετικά με την τύχη του Κασόγκι «συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς».

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι παρότι η Συνθήκη της Βιέννης ορίζει ότι τα κτίρια διπλωματικών αποστολών έχουν ασυλία, επιτρέπεται να ερευνηθούν από τις αρχές της φιλοξενούσας χώρας με την άδεια του επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής.

Από την άλλη πλευρά, η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι έδωσε την άδεια στις τουρκικές αρχές να ερευνήσουν τους χώρους του προξενείου της στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Η τουρκική εφημερίδα «Sabah» έγραψε ότι έχει ήδη αναγνωρίσει τουλάχιστον 15 μέλη μιας ομάδας πρακτόρων που φέρονται να εμπλέκονται στην εξαφάνιση του δημοσιογράφου. Άλλα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο κ. Κασόγκι έχει πέσει θύμα απαγωγής και όχι δολοφονίας.

Ο εξαφανισθείς δημοσιογράφος αρθρογραφούσε κυρίως στην Washington Post.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ