- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυξάνονται οι πιθανότητες «να τα βρούμε» με το Λονδίνο για το Brexit, δηλώνει ο Γιούνκερ
Τουσκ: Εφικτή μια συμφωνία έως το τέλος του 2018
Οι πιθανότητες μιας συμφωνίας για το Brexit έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έπειτα από εβδομάδες αυξανόμενης ανησυχίας ότι η Βρετανία πιθανόν να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Θετικός ήταν από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος χαρακτήρισε πιθανό να υπάρξει συμφωνία με το Λονδίνο ως το τέλος του 2018. Μιλώντας στο περιθώριο διάσκεψης στην Κρακοβία της Πολωνίας ο Τουσκ είπε: "Θα προσπαθήσουμε γι αυτό τον Οκτώβριο...και θεωρώ ότι υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου". Δύο ημέρες νωρίτερα ο ίδιος ο Τουσκ είχε προειδοποιήσει το Λονδίνο ότι εκπνέει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας.
Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να απομένουν πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Brexit, στις 17 Οκτωβρίου, ο Γιούνκερ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας.
Όπως επισημαίνει το AFP, οι προθεσμίες στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ είναι κατά παράδοση ελαστικές και ο Γιούνκερ είπε στα αυστριακά μέσα ενημέρωσης ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 17 και στις 18 Οκτωβρίου, είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει τον Νοέμβριο.
"Θεωρώ ότι η πιθανότητα επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Αλλά δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε αν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες τον Οκτώβριο. Αν όχι, θα το κάνουμε τον Νοέμβριο", είπε ο Γιούνκερ σύμφωνα με την εφημερίδα Standard.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει προσκληθεί να μιλήσει στους ομολόγους της των χωρών-μελών της ΕΕ, πριν από το κρίσιμο δείπνο εργασίας που θα έχουν οι "27" στις 17 Οκτωβρίου.
Διπλωμάτες έχουν προτείνει ολονύχτιες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών προκειμένου να εγκρίνουν το περίγραμμα μιας συμφωνίας ενώσο θα βρίσκονται ακόμη στις Βρυξέλλες για τα άλλα θέματα της συνόδου, δηλαδή το μεταναστευτικό και θέματα ασφάλειας.
Στο ετήσιο συνέδριο των Τόρις πριν από λίγες ημέρες η Μέι κάλεσε το κόμμα της, το οποίο είναι βαθιά διχασμένο ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς του Brexit και στους μετριοπαθείς, να ενωθούν στηρίζοντας την διαπραγματευτική της γραμμή στη διάρκεια αυτής της "σκληρότερης φάσης" των συνομιλιών, όπως την χαρακτήρισε.
Ο Γιούνκερ είπε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία για να αποφύγει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι το οποίο ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει χάος και στις δύο πλευρές.
"Θεωρώ ότι θα πρέπει να απομακρυνθούμε από το σενάριο 'διαζύγιο χωρίς συμφωνία' ", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. "Δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί. Αλλά η πρόθεσή μας παραμένει να καταλήξουμε σε συμφωνία με την βρετανική κυβέρνηση".
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ομοιότητες της ηρωίδας του μυθιστορήματος με την ηθοποιό
Η κοπέλα που έγινε γνωστή από τα τρολς που την βάφτισαν ως την ασχημότερη γυναίκα του κόσμου, απαντά σε απειλές κατά της ζωής της
Προειδοποίησε πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει πίσω και να σταματήσει να εξοπλίζει νησιά που βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή συμφωνία στην παγκόσμια ιστορία», δηλώνει ο Τραμπ
Πότε αναμένεται να πάρει εξιτήριο
Οι πολεμικές επιχειρήσεις αυξάνουν κατακόρυφα τους κινδύνους για τα ναυτικά πληρώματα
Η προσπάθεια να μειωθούν τα τροχαία
«Δεν ξεκινάμε από την υπόθεση ότι πρόκειται για τεχνική βλάβη, αλλά για σκόπιμη ενέργεια»
Η σύγκρουση με φορτηγό
Αγωνία για τους περισσότερους από 3.000 αγνοούμενους
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Οι πρώτες φωτογραφίες με το νεογέννητο παιδί του
Η συνέντευξη στον Πιρς Μόργκαν
Συναγερμός στις αρχές
Το χρονικό της υπόθεσης
Οι Σοσιαλδημοκράτες φαβορί για μια ακόμα φορά στη Σουηδία
Κατασυκοφάντησε τους Μακρόν, αποθέωσε τον Πούτιν, τώρα κατηγορεί τη χήρα του Τσάρλι Κερκ για τη δολοφονία του. Έχει παραφρονήσει ή απλώς θησαυρίζει και γελάει με όσους την πιστεύουν;
Δηλώνει αθώος και αντιμετωπίζει ακόμη και θανατική ποινή
Νεκρός και ο σκύλος τους - Τα γράμματα που βρέθηκα γύρω από τα πτώματά τους
Επιπλοκές στην υγεία της 53χρονης μετά τη μεταμόσχευση πνευμόνων στην οποία υποβλήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.