Κοσμος

Δεν την άφησαν να παντρευτεί επειδή ο υποψήφιος γαμπρός παίζει... μουσική

Στη Σαουδική Αραβία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
arab-uti.jpg

Δύο χρόνια. Τόσο κράτησε η δικαστική διαμάχη μιας 38χρονης με την οικογένειά της στη Σαουδική Αραβία, με αφορμή το «βέτο» που έθεσαν οι γονείς της στην πρόθεσή της να παντρευτεί έναν άνδρα που παίζει... μουσική.

Πτυχιούχος και στέλεχος τράπεζας, έχοντας υπό τις εντολές της 300 υπαλλήλους, η 38χρονη, που κατάγεται από το Κασίμ (σ.σ. περιοχή που θεωρείται υπερσυντηρητική στα βόρεια της πρωτεύουσας Ριάντ), ξεκαθάρισε ότι η μάχη στις δικαστικές αίθουσες θα συνεχιστεί. Όπως είπε, θα προσφύγει σε υψηλόβαθμα δικαστήρια για να ακυρώσει την απόφαση.

«Αγκάθι» το ούτι

Πριν από δύο χρόνια, ένας Σαουδάραβας, καθηγητής στο επάγγελμα, έκανε πρόταση γάμου στη γυναίκα, όμως η οικογένειά της την απέρριψε, υποστηρίζοντας ότι εκείνος «δεν βρίσκεται στο ίδιο θρησκευτικό επίπεδο με εκείνη», καθώς παίζει ούτι.

Στους συντηρητικούς κύκλους του αραβικού βασιλείου των Σαούντ, το να παίζει κάποιος ένα μουσικό όργανο ενδέχεται να θεωρηθεί κακό για τη φήμη του. Ορισμένες οικογένειες αρνούνται να δώσουν τις κόρες τους σε άνδρες που θεωρούνται ότι είναι κατώτερου κοινωνικού status ή έχουν κακή φήμη.

Αγώνας στα δικαστήρια

Καθώς η 38χρονη δεν ήθελε να συγκρουστεί με την οικογένειά της, επέλεξε τη δικαστική οδό.

Ωστόσο, πρωτοβάθμιο δικαστήριο δικαίωσε την οικογένειά της. Εκείνη υπέβαλε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, αμφισβητώντας τις καταθέσεις μαρτύρων που έλεγαν ότι ο υποψήφιος γαμπρός έπαιζε ούτι.

Εν τούτοις, το Εφετείο την επικύρωσε, μπλοκάροντας έτσι τον γάμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ