Κοσμος

Σάλος με το φαγοπότι του Μαδούρο στο μπριζολάδικο του Salt Bae (video, εικόνες)

«Ντόλτσε βίτα» στην Κωνσταντινούπολη, οργή στην πεινασμένη Βενεζουέλα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
maduro2.jpg

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη μαστιζόμενη από την οικονομική κρίση Βενεζουέλα το γεγονός ότι ο πρόεδρος της, Νικολά Μαδούρο, εμφανίζεται σε βίντεο να παίρνει το γεύμα του μαζί με τη σύζυγό του στο πανάκριβο εστιατόριο του γνωστού celebrity σεφ, Salt Bae, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος σεφ Nusret Gokce - με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Salt Bae εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αλατίζει τις μπριζόλες - ανέβασε στο λογαριασμό του στο Instagram τρία βίντεο με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, αλλά μετά από λίγο καιρό τα διέγραψε. Ωστόσο, πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχαν προλάβει να αναπαράγουν τα βίντεο στους λογαριασμούς τους. Σε ένα από τα στιγμιότυπα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας φαίνεται να λέει: «Αυτή είναι μια μοναδική στιγμή».



Ο Gokce είναι ιδιοκτήτης αρκετών πολυτελών, γκουρμέ εστιατορίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Μέση Ανατολή και στην Τουρκία. Οι αλατισμένες μπριζόλες του είναι αλατισμένες και στην τιμή. Την ίδια ώρα, στη Βενεζουέλα το κόκκινο κρέας θεωρείται πλέον πολυτέλεια.

20034863.jpg
© EPA/MIGUEL GUTIERREZ


Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν μεταναστεύσει στις γειτονικές Βραζιλία και Κολομβία εξαιτίας της έλλειψης φαγητού και φαρμάκων. Από εκείνους που έχουν παραμείνει, το 87% των ανθρώπων ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Χούλιο Μπόρχες, ο οποίος ζει εκτός Βενεζουέλας υπό τον φόβο της σύλληψης, έγραψε στο Twitter: «Την ώρα που οι Βενεζουελάνοι υποφέρουν και πεθαίνουν από πείνα, ο Νικολάς Μαδούρο και η Σίλια Φλόρες διασκεδάζουν σε ένα από τα πιο ακριβά εστιατόρια του κόσμου με τα κλεμμένα λεφτά του λαού μου».

Δριμεία κριτική άσκησε επίσης ο Αμερικανός γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μαρκ Ρούμπιο: «Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο περίεργος ο Salt Bae, αλλά ο τύπος που φιλοξενεί στο εστιατόριό του δεν είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας. Είναι ένας υπέρβαρος δικτάτορας ενός έθνους όπου το 30% του κόσμου τρώει μόνο μια φορά την ημέρα και τα μωράκια πεθαίνουν από υποσιτισμό».

«Ναι, έφαγα»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας παραδέχθηκε ότι γευμάτισε στο εστιατόριο του Τούρκου κατά τη διάρκεια της στάσης του που έκανε στο ταξίδι του για Κίνα. «Ο Nusret μας περιποιήθηκε προσωπικά. Κουβεντιάσαμε και περάσαμε ωραία. Ο Salte Bae αγαπά τη Βενεζουέλα», είπε ο Μαδούρο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ