Νίμιτς σε Σκοπιανούς: Ψηφίστε τώρα τη συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί να αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα
«Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα αλλά μπορεί να πάνε και προς το χειρότερο»
Έκκληση στους Σκοπιανούς να υπερψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου απευθύνει με συνέντευξή του στο BalkanInsight ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, προειδοποιώντας πως τώρα είναι η ευκαιρία επίλυσης καθώς υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα.
«Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία υπάρχουν πολλά εμπόδια. Ένα εμπόδιο είναι η υποστήριξη των «Μακεδόνων» στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Λέει ακόμα ότι αν τελικά ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας στο δημοψήφισμα, το κοινοβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα και εκεί χρειάζεται η πλειοψηφία των 2/3. Και αυτό δεν θα συμβεί αν δεν έχουν την υποστήριξη της αντιπολίτευσης».
»Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στην πατρίδα σας που λένε: “Ας μην προχωρήσουμε με αυτή την συμφωνία. Ας περιμένουμε λίγα χρόνια για να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία στο μέλλον”.
»Σε αυτούς λέω: Δεν ξέρετε που θα είναι η ΕΕ και αν θα θέλει τότε να βάλει κι άλλα μέλη στους κόλπους της. Δεν ξέρετε πως θα είναι το ΝΑΤΟ. Δεν ξέρετε τι θα συμβεί στην Ελλάδα με τις αλλαγές στις κυβερνήσεις. Δεν ξέρετε τι θα συμβεί σε όλη την περιοχή και στο Ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και πως θα επηρεάσει αυτό τις διαπραγματεύσεις. Η ιδέα της μακροχρόνιας καθυστέρησης είναι πολύ επίφοβη», είπε χαρακτηριστικά.
«Εάν δεν εγκριθεί» συνέχισε, αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, «δεν διαβλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα […] Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να πετύχουμε αυτήν την λύση και ενδέχεται να απαιτηθούν άλλα 25» εάν απορριφθεί.
Ο Νίμιτς υποστήριξε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι «δίκαιη και έντιμη», καθώς ικανοποιεί τα κύρια συμφέροντα και των δύο πλευρών. Αντλώντας από την μακρά εμπειρία του, υπενθύμισε πως στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ξέσπασε η κόντρα για το όνομα, η κυρίαρχη εντύπωση στα Σκόπια ήταν πως ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ τους. Η Ελλάδα, πίστευε η σκοπιανή ηγεσία, σύντομα θα υποχωρούσε και η ένταση θα καταλάγιαζε, οδηγώντας σε αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό όνομά της.
Αντίθετα, ο ίδιος προειδοποιούσε πως η υπόθεση θα πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό, ώστε να δρομολογηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα αλλά μπορεί να πάνε και προς το χειρότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε δημόσιο νοσοκομείο της Πάδοβας
Την εποχή που ήταν παρουσιάστρια στο Fox News
Με αφορμή δηλώσεις του υπέρ του Ισραήλ
Η ουκρανική προεδρία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν
Ο φόρος κληρονομιάς στις βρετανικές φάρμες και το τέλος μιας βρετανικής παράδοσης
Η δίκη αποκάλυψε ότι το παιδί έφερε 25 κατάγματα, περισσότερο ή λιγότερο παλιά
Έλληνας μηχανικός και πατέρας τριών παιδιών, είναι μεταξύ των έξι θυμάτων της κατάρρευσης πολυκατοικίας μετά από έκρηξη στη Χάγη
Τι αναφέρει ο νέος μάρτυρας για τα τα white parties
Τι αναφέρουν Αμερικανικοί αξιωματούχοι
Τι αποκαλύπτεται τώρα, στον απόηχο της υπόθεσης Πελικό για τον ενορχηστρωτή των βιασμών της Μαζάν
Η διαδικασία θα έχει τυπικό χαρακτήρα δεδομένου ότι δεν διαθέτει αριθμητική ισχύ πλέον
Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ περπατούσε κοντά στο σπίτι της
Κυβερνούσε την χώρα πριν το γιο του μεταξύ 1971 και 2000
Η σφαγή του Μόντρεαλ θεωρείται πλέον πράξη μισογυνιστικής τρομοκρατίας και κοινωνικής βίας κατά των γυναικών
Ένταση, αμηχανία και διαδηλώσεις - Αντιμέτωπος με ένα βαρύ κατηγορητήριο για εγκλήματα διαφθοράς ο ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο σκηνοθέτης, Κριστόφ Ρούτζια, αρνείται ότι την κακοποίησε σεξουαλικά
Η διεθνής κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους, θυμίζει έντονα την τελευταία χρονιά πριν από την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Η αποστασιοποίηση από τις ευρωπαϊκές αξίες, η ρωσική επιρροή και οι καθημερινές διαδηλώσεις
Η εδραίωση της κυβέρνησης και οι σχέσεις με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες
Οι επισκευές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.