Κοσμος

Μαδούρο: «Γυρίστε στη Βενεζουέλα. Σταματήστε να πλένετε τουαλέτες» (εικόνες)

Δραματική η κατάσταση στα σύνορα - Η Βραζιλία στέλνει στρατό, το Περού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19947240.jpg
© EPA/Ernesto Arias

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ζήτησε από τους συμπολίτες του που έχουν μεταναστεύσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα «να σταματήσουν να πλένουν τουαλέτες» στο εξωτερικό και να επιστρέψουν στη χώρα.

«Λέω στους Βενεζουελάνους (…) που επιθυμούν να γλιτώσουν από την οικονομική σκλαβιά: σταματήστε να πλένετε τουαλέτες στο εξωτερικό και ελάτε να ζήσετε στην πατρίδα σας», δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής μιας σειράς πετρελαϊκών συμφωνιών που μεταδόθηκε απευθείας από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατήγγειλε την κατάσταση των συμπατριωτών του που μετανάστευσαν στο Περού, όπου τους προσέλκυσε «το τραγούδι των σειρήνων» για να έρθουν τελικά αντιμέτωποι, σύμφωνα με τον ίδιο, «με τον ρατσισμό, την περιφρόνηση, τις οικονομικές διώξεις και τη σκλαβιά».

19958741.jpg
© EPA/MIRAFLORES PRESS

Για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση ο Μαδούρο υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα 89 Βενεζουελάνοι επέστρεψαν στη χώρα με αεροπλάνο το οποίο είχε ναυλώσει η κυβέρνηση.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας την έχουν εγκαταλείψει από τις αρχές του έτους για να γλιτώσουν από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και από τον υπερπληθωρισμό ο οποίος ενδέχεται να ξεπεράσει φέτος το 1.000.000%, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

19947268.jpg
© EPA/Evelin Rosas

Η κυβέρνηση Μαδούρο από την πλευρά της καταγγέλλει ότι η μαζική έξοδος των πολιτών οφείλεται «στην εκστρατεία της δεξιάς» και ότι οι μετανάστες θα επιστρέψουν μόλις τεθούν σε εφαρμογή τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Εξάλλου χθες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υπέγραψε επτά συμφωνίες με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες με στόχο να αυξηθεί η παραγωγή αργού πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Μεταξύ των εταιρειών που υπέγραψαν τις συμφωνίες είναι η Helios Petroleum Services του Παναμά και ο κινεζικός όμιλος Shandong Kerui.

19947267.jpg
© EPA/Evelin Rosas

Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως. Ωστόσο η παραγωγή στη χώρα έχει μειωθεί σημαντικά: τον Ιούνιο ήταν μόλις 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, πολύ κάτω από τα 3,2 εκατομμύρια του 2008. Πρόκειται για την πιο μικρή παραγωγή πετρελαίου των τριών τελευταίων δεκαετιών.

Η Βραζιλία στέλνει στρατό

Στρατό στα σύνορα για να διασφαλίσει τον νόμο και την τάξη στέλνει η Βραζιλία ενώ εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας εγκαταλείπουν όπως όπως τη χώρα για να επιβιώσουν.

Η «τραγική» κατάσταση στη Βενεζουέλα - ο υπερπληθωρισμός και πρωτοφανής έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων - απειλεί την ειρήνη σε όλη τη Νότια Αμερική, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μικέλ Τέμερ.   

19924098.jpg
© EPA/GERALDO MAIA BEST

«Το πρόβλημα στη Βενεζουέλα δεν είναι πλέον πρόβλημα εσωτερικής πολιτικής. Αποτελεί απειλή στην αρμονία ολόκληρης της ηπείρου», δήλωσε ο Τέμερ εξηγώντας την απόφασή του να αναπτύξει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων για δύο εβδομάδες.  

Εκτός από τη διασφάλιση των Βραζιλιάνων, σύμφωνα με τον Τέμερ, ο ρόλος του στρατού θα είναι να φροντίζουν και για την ασφάλεια των Βενεζουελάνων προσφύγων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Περού

Η κυβέρνηση του Περού κήρυξε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες σε τρεις τομείς της επαρχίας Τούμπες, στα σύνορα με τον Ισημερινό, μετά τη μαζική άφιξη μεταναστών από τη Βενεζουέλα που φεύγουν από την πατρίδα τους λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το μέτρο ελήφθη λόγω «άμεσου κινδύνου επιπτώσεων στην υγεία και την αποκατάσταση (του πληθυσμού), που οφείλεται στην αύξηση των διεθνών μεταναστευτικών ροών με προέλευση τον βορρά», αναφέρεται στο διάταγμα που φέρει τις υπογραφές του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα και των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

19950262.jpg
© EPA/José Jácome

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά τους τομείς Άγουας Βέρδες, Σαρουμίγια και Τούμπες, όπου χιλιάδες Βενεζουελάνοι έφθασαν τις τελευταίες εβδομάδες αφού διέσχισαν τα σύνορα, προτού η περουβιανή κυβέρνηση επιβάλει την παρουσίαση διαβατηρίου για την είσοδο στη χώρα.

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει «άμεσες και απαραίτητες δράσεις για τη μείωση του πολύ υψηλού κινδύνου» για την υγεία, αναφέρεται στο διάταγμα, όμως οι περουβιανές αρχές δεν διευκρίνισαν ποια μέτρα έχουν ληφθεί, ούτε ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν.

19947468.jpg
© EPA/ERNESTO ARIAS

Από την έναρξη του έτους, περισσότεροι από 300.000 Βενεζουελάνοι έχουν εισέλθει στο Περού. Η κυβέρνηση εκτιμά πως ο αριθμός αυτός θα φθάσει το μισό εκατομμύριο έως τον Νοέμβριο.

Απέναντι σε αυτό το κύμα μαζικών αφίξεων η Λίμα αποφάσισε το Σάββατο να απαιτεί από τους μετανάστες να παρουσιάζουν τα διαβατήριά τους, επιτρέποντας ωστόσο την είσοδο σε εγκύους, στους ανθρώπους άνω των 70 ετών και σε παιδιά που έρχονται για να επανενωθούν με τους γονείς τους, υπό τον όρο ότι αιτούνται καθεστώς πρόσφυγα κατά την άφιξή τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ