Κοσμος

Πέθανε ο θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον

Στα 91 του χρόνια «έφυγε» ο μάστερ της κωμωδίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
neil2.jpg
TWITTER/Playbill

Ο θρυλικός Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, Νιλ Σάιμον ένας από τους πιο παραγωγικούς θεατρικούς συγγραφείς στην αμερικανική ιστορία, πέθανε σε ηλικία 91 ετών από επιπλοκές λόγω πνευμονίας, στο νοσοκομείο New York-Presbyterian Hospital στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο ο Σάιμον έπασχε τον τελευταίο καιρό και από Αλτσχάιμερ.

Ο Σάιμον είχε αρκετές περιπέτειες με την υγεία του. Το 2004 είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, όργανό που του είχε δωρίσει μάλιστα ο επί χρονια φίλος του, ο δημοσιογράφος Μπιλ Έβανς.

Ο Νιλ Σάιμον ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους θεατρικούς συγγραφείς στον κόσμο.

Μάλιστα, το 1983 έγινε ο μόνος ζωντανός θεατρικός συγγραφέας για να είχε θέατρο στη Νέα Υόρκη, το Θέατρο Νιλ Σάιμον, ονομασία που πήρε προς τιμήν του.

 

 

 

Σύμφωνα μάλιστα με το Broadway World, «έχει λάβει περισσότερες συνδυαστικές υποψηφιότητες για Όσκαρ και Τόνι από οποιονδήποτε άλλον συγγραφέα», με 17 υποψηφιότητες Tony, τρεις από τις οποίες αναδείχθηκε νικητής.

Ο Σάιμον είχε κερδίσει και βραβείο Πούλιτζερ μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων κατά τη διάρκεια μιας μακράς καριέρας.

Ο Μάρτιν Νιλ Σάιμον γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης στις 4 Ιουλίου 1927. Ήταν το παιδί ενός πωλητή ρούχων του Ίρβινγκ Σάιμον και της Μέιμ, που εργαζόταν  σε πολυκατάστημα.

Είχε έναν αδελφό, τον Ντάνι  οκτώ χρόνια μεγαλύτερός του. Μεγάλωσε στη γειτονιά Washington Heights του Μανχάταν και αποφοίτησε από το γυμνάσιο DeWitt Clinton.

Σπούδασε στο NYU και στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ ενώ υπηρέτησε στον αμερικάνικο στρατό.

Ο Σάιμον εργάστηκε στην αίθουσα του ταχυδρομείου της Warner Brothers πριν στρέψει το βλέμμα του προς την συγγραφή και την τηλεόραση.

neil1.jpg


Ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του 1950, δουλεύοντας ως ομάδα με τον αδερφό του Ντάνι και γράφοντας σενάρια ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των The Garry Moore Show.

Αργόεταρ οι δυο τους προσελήφθησαν για να συμμετάσχουν μαζί με τους Μελ Μπρουκς, Καρλ Ράινερ, Γκάρι Γκέλμπαρτ και άλλους στη θρυλική τηλεοπτική σειρά του Σιντ Σίζαρ, το Show Your Shows.

Ο ίδιος έγραψε περισσότερα από δώδεκα επεισόδια του The Phil Phil Sylvester Show μάλιστα.

Η απαράμιλλη σταδιοδρομία του Σάιμον στο θέατρο περιελάμβανε περισσότερα από τριάντα θεατρικά έργα και μιούζικαλ που άνοιξαν στο Broadway μέσα σε μία περίοδο τεσσάρων δεκαετιών.

Neil Simon ● A Simple Tribute

Έκανε το ντεμπούτο του σε δισκογραφική δουλειά το 1961, με το Come Blow Your Horn και έκλεισε με στο Broadway με το «45 Seconds From Broadway» που ανέβηκε το 2001.

Ο Σάιμον δημιούργησε τη φήμη του συγγραφέα με τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες του Broadway ενώ πολλά από τα τελευταία του έργα διερεύνησαν πιο σκοτεινά θέματα, όπως αυτά των Biloxi Blues, Broadway Bound και Lost στο Yonkers. 

Τα έργα του αξιομνημόνευτα: «Ξυπόλυτοι στο Πάρκο», «Παράξενο ζευγάρι», «Γλυκιά Τσάριτι», το «Κορίτσι του αποχαιρετισμού», «Οι αιχμαλωτοι της 2η λεγεώνας», «Παίζουν το τραγούδι μας», «Φήμες» «Σαν τον παλιό καλό καιρό» κ.λπ.

Ο New Yorker του αποδίδει ένα «πρωτοποριακό ... είδος στην κωμωδία καταστάσεων» στην τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης του στο The Phil Silvers Show.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ