Κοσμος

Μαρσέλ Φράτσερ: Μονόδρομος για την Τουρκία τα δανεικά από το ΔΝΤ

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
turkey-currency2332.jpg
©EPA

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι η τελευταία άγκυρα για την Άγκυρα», αναφέρει σε δήλωσή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse ο Μαρσέλ Φράτσερ.

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) εκτιμά ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα δάνειο έκτακτης ανάγκης για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα, γι' αυτό και ο Ερντογάν δεν έχει άλλη επιλογή από το «να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ». Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα πρόγραμμα στήριξης θα αποτελούσε «μεγάλη ευκαιρία» για την τουρκική οικονομία.

erdogan2342.jpg
©EPA/TATYANA ZENKOVICH

«Το ταμείο έχει δεσμευτικούς κανόνες και θα μπορούσε να παράσχει δάνειο (αλλά) με συγκεκριμένους όρους. Ο Ερντογάν θα πρέπει να ανακαλέσει πολλές από τις λανθασμένες αποφάσεις του, οι οποίες θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Το ΔΝΤ έχει τη δύναμη να βάλει τον Τούρκο πρόεδρο στη θέση του και έτσι να αποκαταστήσει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα» εξηγεί.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις

Ο επικεφαλής του DIW δεν βλέπει άμεσους οικονομικούς κινδύνους για την Ευρώπη λόγω της υποτίμησης του τουρκικού εθνικού νομίσματος.

«Δεν υπάρχει έντονος κίνδυνος διάχυσης της τουρκικής νομισματικής κρίσης» λέει, προειδοποιώντας όμως ότι ίσως υπάρξουν πολιτικές συνέπειες. «Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τα εσωτερικά του προβλήματα, πυροδοτώντας εξωτερικές συγκρούσεις» αναφέρει και προσθέτει: «Η Άγκυρα θα μπορούσε να απειλήσει, για παράδειγμα, να σπάσει τη συμφωνία για το προσφυγικό με την Ε.Ε., ή και να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες. Οι Βρυξέλλες "παγιδεύτηκαν" αλλά δεν πρέπει να εκβιαστούν».

erdo234.jpg
©EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Εκτιμάται ότι η τουρκική λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της το τελευταίο τρίμηνο στον απόηχο της σφοδρής αντιπαράθεσης Άγκυρας-Ουάσινγκτον για σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που αφορά στην κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Ο συγκεκριμένος πάστορας κατηγορείται για κατασκοπεία και υποστήριξη οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» στην Τουρκία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ