- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κι όμως, ο Homo Erectus εξαφανίστηκε γιατί ήταν τεμπέλης
Σύμφωνα με νέα μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας
Νέα ευρήματα δείχνουν ότι η εξαφάνιση του Homo Erectus οφείλεται κατά κύριο λόγο στην τεμπελιά του.
Αυτό αναφέρει έρευνα του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου (ANU).
Σύμφωνα με αρχαιολογική ανασκαφή ανθρώπινων πληθυσμών στην Αραβική Χερσόνησο κατά την Πρώιμη Λίθινη Εποχή, ο Homo erectus χρησιμοποίησε «στρατηγικές ελάχιστης προσπάθειας» για τη δημιουργία εργαλείων και τη συγκέντρωση πόρων.
Αυτή η «τεμπελιά» που συνδυάζεται με την αδυναμία προσαρμογής σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα πιθανότατα διαδραμάτισε ρόλο στο εξαφανισμένο είδος, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ.Ceri Shipton της Σχολής Πολιτισμού, Ιστορίας και Γλώσσας του ANU.
«Πραγματικά δεν φαίνεται ότι πίεζαν τους εαυτούς τους», δήλωσε ο Δρ. Shipton. «Δεν έχω την αίσθηση ότι ήταν εξερευνητές που αναζητούσαν κάτι πέρα από τον ορίζοντα. Δεν είχαν την ίδια αίσθηση της απορίας που έχουμε εμείς» πρόσθεσε.
Ο Δρ. Shipton είπε ότι αυτό ήταν εμφανές στον τρόπο με τον οποίο κατασκεύαζαν κυρίως τα εργαλεία τους για να συγκεντρώσουν πόρους.
«Για να φτιάξουν τα πέτρινα εργαλεία τους, θα χρησιμοποιούσαν οποιεσδήποτε πέτρες μπορούσαν να βρουν γύρω τους, οι οποίες ως επί το πλείστον ήταν σχετικά χαμηλής ποιότητας για την κατασκευή εργαλείων», είπε.
«Στην τοποθεσία που κοιτάξαμε υπήρχε μία μεγάλη βραχώδης προεξοχή με πέτρες σε μικρή απόσταση σε έναν λόφο. Αλλά αντί να περπατήσουν μέχρι το λόφο, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τις πέτρες που ήταν γύρω τους. Όταν εξετάσαμε τη βραχώδη προεξοχή δεν υπήρχαν ενδείξεις δραστηριότητας, καλλιτεχνικών έργων κ.λπ. Ήξεραν ότι ήταν εκεί, αλλά επειδή είχαν επαρκείς πόρους, φαίνεται πως σκέφτηκαν «γιατί να κάνουμε τον κόπο;».
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους κατασκευαστές λίθινων εργαλείων των μεταγενέστερων περιόδων, συμπεριλαμβανομένων των πρώιμων Homo sapiens και Νεάτερνταλ, οι οποίοι ανέβαιναν στα βουνά για να βρουν πέτρα καλής ποιότητας και να τις μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις.
«Δεν ήταν μόνο τεμπέλης, αλλά και πολύ συντηρητικός ο Homo Erectus», λέει ο δρ. Shipton. «Τα δείγματα των ιζημάτων έδειξαν ότι το περιβάλλον γύρω τους άλλαζε, αλλά τα εργαλεία τους όχι. Δεν υπήρξε καμιά πρόοδος στα εργαλεία τους. Νομίζω ότι στο τέλος το περιβάλλον έγινε πολύ ξηρό για αυτούς».
Οι εργασίες ανασκαφής και έρευνας πραγματοποιήθηκαν το 2014 στη θέση Saffaqah κοντά στο Dawadmi στην κεντρική Σαουδική Αραβία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eκτιμά ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον σε πιο ευνοϊκή στρατηγική θέση
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 57 αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Η κρίση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων
H νέα πραγματικότητα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην τοπική αλιευτική βιομηχανία
Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Πορτονόβα, βόρεια της Αυλώνας
Tο Παρίσι κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Η χώρα ψηφίζει στον πρώτο γύρο εν μέσω του χειρότερου κύματος βίας από το 2016
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του για τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Ο θερμικός θόλος που πλήττει την ήπειρο προκαλεί πρωτοφανή ζέστη για τον Μάιο
Ιταλός τραγουδιστής καλείται να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην καταγγελία κατά του διάσημου σχεδιαστή
Επιτίθεται με οργή κατά του δικαστή και προαναγγέλλει τη μεταβίβαση του «αποτυχημένου ιδρύματος» στο Κογκρέσο
O εμβληματικός χώρος δεν επιτρέπεται να μετονομαστεί χωρίς σχετική απόφαση του Κογκρέσου
Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.