Κοσμος

Κι όμως, ο Homo Erectus εξαφανίστηκε γιατί ήταν τεμπέλης

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
homo.jpg
ancientnews

Νέα ευρήματα δείχνουν ότι η εξαφάνιση του Homo Erectus οφείλεται κατά κύριο λόγο στην τεμπελιά του.

Αυτό αναφέρει έρευνα του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου (ANU).

Σύμφωνα με αρχαιολογική ανασκαφή ανθρώπινων πληθυσμών στην Αραβική Χερσόνησο κατά την Πρώιμη Λίθινη Εποχή, ο Homo erectus χρησιμοποίησε «στρατηγικές ελάχιστης προσπάθειας» για τη δημιουργία εργαλείων και τη συγκέντρωση πόρων.

Αυτή η «τεμπελιά» που συνδυάζεται με την αδυναμία προσαρμογής σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα πιθανότατα διαδραμάτισε ρόλο στο εξαφανισμένο είδος, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ.Ceri Shipton της Σχολής Πολιτισμού, Ιστορίας και Γλώσσας του ANU.

«Πραγματικά δεν φαίνεται ότι πίεζαν τους εαυτούς τους», δήλωσε ο Δρ. Shipton. «Δεν έχω την αίσθηση ότι ήταν εξερευνητές που αναζητούσαν κάτι πέρα από τον ορίζοντα. Δεν είχαν την ίδια αίσθηση της απορίας που έχουμε εμείς» πρόσθεσε.

Ο Δρ. Shipton είπε ότι αυτό ήταν εμφανές στον τρόπο με τον οποίο κατασκεύαζαν κυρίως τα εργαλεία τους για να συγκεντρώσουν πόρους.

«Για να φτιάξουν τα πέτρινα εργαλεία τους, θα χρησιμοποιούσαν οποιεσδήποτε πέτρες μπορούσαν να βρουν γύρω τους, οι οποίες ως επί το πλείστον ήταν σχετικά χαμηλής ποιότητας για την κατασκευή εργαλείων», είπε.

«Στην τοποθεσία που κοιτάξαμε υπήρχε μία μεγάλη βραχώδης προεξοχή με πέτρες σε μικρή απόσταση σε έναν λόφο. Αλλά αντί να περπατήσουν μέχρι το λόφο, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τις πέτρες που ήταν γύρω τους. Όταν εξετάσαμε τη βραχώδη προεξοχή δεν υπήρχαν ενδείξεις δραστηριότητας, καλλιτεχνικών έργων κ.λπ. Ήξεραν ότι ήταν εκεί, αλλά επειδή είχαν επαρκείς πόρους, φαίνεται πως σκέφτηκαν «γιατί να κάνουμε τον κόπο;».

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους κατασκευαστές λίθινων εργαλείων των μεταγενέστερων περιόδων, συμπεριλαμβανομένων των πρώιμων Homo sapiens και Νεάτερνταλ, οι οποίοι ανέβαιναν στα βουνά για να βρουν πέτρα καλής ποιότητας και να τις μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις.

«Δεν ήταν μόνο τεμπέλης, αλλά και πολύ συντηρητικός ο Homo Erectus», λέει ο δρ. Shipton. «Τα δείγματα των ιζημάτων έδειξαν ότι το περιβάλλον γύρω τους άλλαζε, αλλά τα εργαλεία τους όχι. Δεν υπήρξε καμιά πρόοδος στα εργαλεία τους. Νομίζω ότι στο τέλος το περιβάλλον έγινε πολύ ξηρό για αυτούς».

Οι εργασίες ανασκαφής και έρευνας πραγματοποιήθηκαν το 2014 στη θέση Saffaqah κοντά στο Dawadmi στην κεντρική Σαουδική Αραβία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ