Κοσμος

Αλλαγή σελίδας στο Μεξικό: Νέος πρόεδρος ο κεντροαριστερός Λόπες Ομπραδόρ (εικόνες)

Με σαρωτική νίκη στις εκλογές - Τα συγχαρητήρια Τραμπ και η επόμενη ημέρα για τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mexico.jpg
©EPA/MARIO ARTURO MARTINEZ

Ποσοστό 53% συγκεντρώνει ο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ στις προεδρικές εκλογές του Μεξικού, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας (υποψήφιος της Κεντροαεριστεράς) δέχτηκε συγχαρητήρια για τη νίκη του από τον απερχόμενο πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

mexico-president.jpg
Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού Λόπες Ομπραδόρ (©EPA/MARIO GUZMAN)

Την ήττα τους παραδέχτηκαν και οι βασικοί του αντίπαλοι στις προεδρικές εκλογές. Ο υποψήφιος του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος Χοσέ Αντόνιο Μιντ αναγνώρισε τη νίκη Ομπραδόρ και του ευχήθηκε καλή επιτυχία. Παρόμοια στάση και από τον συντηρητικό υποψήφιο για την προεδρία Ρικάρδο Ανάγια, επικεφαλής μιας συμμαχίας Κεντροδεξιάς-Κεντροαριστεράς.

meade.jpg
Ο Χοσέ Αντόνιο Μιντ (©EPA/ALEX CRUZ)

Οι προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή.

Τραμπ: Ανυπομονώ να συνεργαστούμε

Από τη μεριά του ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη την Κυριακή τον «επόμενο πρόεδρο» του Μεξικού και διαβεβαίωσε ότι «αδημονεί να συνεργαστεί» με τον Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, μετά τη νίκη του κεντροαριστερού υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές.

«Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν προς όφελος τόσο των ΗΠΑ όσο και του Μεξικού!» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ λόγω της νέας πολιτικής που εφαρμόζει ο Τραμπ στο μεταναστευτικό (διαχωρισμός των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους, ανέγερση τείχους με έξοδα της μεξικανικής κυβέρνησης) και στο εμπόριο (επιβολή δασμών).

Πρώτος και στα exit polls

Νωρίτερα, τα exit polls έδιναν νίκη στον κεντροαριστερό υποψήφιο. Ειδικότερα, η εταιρεία Parametria της εφημερίδας El Financiero προέβλεπε νίκη του πρώην δημάρχου της πρωτεύουσας Μεξικού, με ποσοστό μεταξύ 53%-59%.

Ο Λόπες Ομπραδόρ ερχόταν πρώτος και στο exit poll της εταιρείας Consulta Mitofsky για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Televisa. Σε αυτήν το ποσοστό του κυμαινόταν από 43% έως 49%.

obrador.jpg
©EPA/SASHENKA GUTIERREZ

Ο νέος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις, καθώς το οργανωμένο έγκλημα ελέγχει ολόκληρες περιοχές της χώρας, ο αριθμός των δολοφονιών έχει αυξηθεί κατακόρυφα και σημαντικό τμήμα του πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπο με τη φτώχεια. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.