Κοσμος

Αυτό ήταν το αδύνατο σημείο του Τυραννόσαυρου

Τι αποκάλυψε νέα μελέτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
rex.jpg
Jurrasic world/TWITTER

Παρά το τρομακτικό και επιβλητικό της εμφάνισής του, ο τρομερός Τυραννόσαυρος δεν μπορούσε να...βγάλει τη γλώσσα του έξω από το στόμα του, ισχυρίζεται νέα αμερικανοκινεζική μελέτη.

Προς απογοήτευση των εκατομμυρίων θαυμαστών του, το επιβλητικό σαρκοφάγο - ακόμα και πτωματοφάγο για άλλους ερευνητές- είχε μία βασική αδυναμία: η γλώσσα του δεν ήταν πολύ κινητική, καθώς ήταν περιορισμένη στο βάθος του στόματός του, όπως συμβαίνει στους σύγχρονους αλιγάτορες και κροκόδειλους.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές μελετώντας απολιθώματα την ανατομία του στόματος και ιδίως του υοειδούς οστού στη βάση της γλώσσας των δεινοσαύρων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής αντίστοιχα την παλαιοντολόγο Τζούλια Κλαρκ και τον αναπληρωτή καθηγητή παλαιοντολογίας Ζιχένγκ Λι, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό «PLoS One», δήλωσαν ότι είναι λανθασμένες όλες οι αναπαραστάσεις σαρκοβόρων δεινοσαύρων -του Τυραννόσαυρου συμπεριλαμβανομένου- που δείχνουν τη γλώσσα τους να πετάγεται απειλητικά έξω από το στόμα τους.

Εξαίρεση φαίνεται να αποτελούν φυτοφάγοι δεινόσαυροι, όπως ο Τρικεράτωψ, που είχε μακρύτερο υοειδές οστό και πιο κινητική γλώσσα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.