Κοσμος

Πόσα χρήματα έδωσαν για ένα καπέλο του Ναπολέοντα (video)

Σε δημοπρασία στη Λιόν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
hat.jpg
YOUTUBE

Λίγο παραπάω από 400.000 δολάρια διέθεσε Ευρωπαίος επιχειρηματίας, προκειμένου να αποκτήσει το περίφημο δίκοχο που φορούσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης στο Βατερλό.

Η δημοπρασία έγινε στη Λιόν της Γαλλίας και την πληροφορία για τον νέο ιδιοκτήτη επιβεβαίωσε στο CNN εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών «The De Baecque» επισημαίνοντας μάλιστα ότι είναι δεινός συλλέκτης αντικειμένων του πρώτου Γάλλου Αυτοκράτορα.

Το δίκοχο καπέλο, το οποίο πωλήθηκε 203 χρόνια μετά την ήττα του Ναπολέοντα στην περιβόητη μάχη, θεωρείται ότι είναι ένα από τα 120 συγκεκριμένα είδη στρατιωτικού ρουχισμού που είχε ο Ναπολέων. Οι ιστορικοί έχουν μέχρι σήμερα αναγνωρίσει μόλις 19 κομμάτια, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε μουσεία.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ο Ναπολέων διέθετε 12 καπέλα, το καθένα από τα οποία είχε 3 χρόνια διάρκεια ζωής. Το συγκεκριμένο δίκοχο πωλήθηκε έναντι 405.212 δολαρίων αλλά δεν είναι το πιο ακριβό αντικείμενο του Ναπολέοντα που έχει δημοπρατηθεί.

Το 2014 σε μία άλλη δημοπρασία, ένας Νοτιοκορεάτης συλλέκτης είχε δώσει το ποσό των 2,4 εκατ. δολαρίων για να αποκτήσει ένα καπέλο μάχης του Μεγάλου Ναπολέοντα. Το καπέλο εκείνο ωστόσο, που μέχρι τότε άνηκε στη συλλογή της βασιλικής οικογένειας του Μονακό, ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτό που πωλήθηκε τη Δευτέρα.  

Ο Ναπολέων αυτοανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας το 1804. Μετά την ήττα του στη Μάχη του Βατερλό, εξορίστηκε στο νησί της Αγίας Ελένης, όπου και έζησε μέχρι τον θάνατό του το 1821. Το δίκοχο που πωλήθηκε την Δευτέρα, θεωρείται ότι το περισυνέλεξε μετά τη μάχη του Βατερλό ένας Ολλανδός αξιωματικός, ο Βαρόνος Arnout Jacques van Zuijlen van Nijevelt.

Napoleon's hat sells for €280,000

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ