- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στη φυλακή ο σκιτσογράφος Νουρί Κουρτσεμπέ για «εξύβριση» του Ερντογάν
Απορρίφθηκε η έφεση που είχε καταθέσει ο δημιουργός κόμικς και σκιτσογράφος εφημερίδων
Ένας τούρκος σκιτσογράφος ηλικίας 69 ετών, ο οποίος στα έργα του είχε επικρίνει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τέθηκε υπό κράτηση για «εξύβριση» του αρχηγού του κράτους, αναφέρουν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Νουρί Κουρτσεμπέ, δημιουργός κόμικς και σκιτσογράφος εφημερίδων, κλείστηκε χθες Δευτέρα στη φυλακή έπειτα από σχετικό αίτημα δικαστηρίου της Γιάλοβα (βορειοδυτική Τουρκία), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Ο Κουρτσεμπέ είχε καταδικασθεί το 2017 σε φυλάκιση ενός χρόνου και δύο μηνών για μια σειρά σκίτσων γύρω από τον Ερντογάν, τα οποία είχε δημοσιεύσει το 2015.
Σύμφωνα με το Dogan, τέθηκε υπό κράτηση και φυλακίσθηκε μετά την απόρριψη της έφεσής του.
Ο Κουρτσεμπέ είναι γνωστός στην Τουρκία κυρίως για τα δηκτικά σκίτσα του που δημοσιεύονται σε εφημερίδες και επιθεωρήσεις.
Η Τουρκία επικρίνεται τακτικά από οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης που καταγγέλλουν τις συλλήψεις για εξύβριση του Ερντογάν οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Οι τουρκικές αρχές έχουν εξάλλου πολλαπλασιάσει τις διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων και συνεργατών του Τύπου, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
Ενας απ' αυτούς είναι ο Μουσά Καρτ, ένας από τους διασημότερους σκιτσογράφους εφημερίδων στην Τουρκία, ο οποίος καταδικάσθηκε τον Απρίλιο σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες μαζί με άλλους συναδέλφους του της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet. Παραμένει ελεύθερος υπό όρους εν αναμονή της δίκης του σε δεύτερο βαθμό.
«Είναι φανερό πως αυτή η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να εξουδετερώσει τους σκιτσογράφους με ποινές φυλάκισης», δήλωσε ο Μουσά Καρτ μετά τη σύλληψη του Κουρτσεμπέ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μητέρα της παρουσιάστριας του NBC είχε απαχθεί στις 31 Ιανουαρίου
Η «σκληρή» και η «ήπια» αριστερά, ο Keir Starmer, ο Andy Burnham και οι άλλοι
Γυναίκες κατήγγειλαν επιθέσεις με σύριγγες που περιείχαν άγνωστες ουσίες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η αριστερά ηττήθηκε στη Λατινική Αμερική. Όχι όμως και ο λαϊκισμός, ο οποίος έχει αποδειχθεί πως απειλεί τη Δημοκρατία.
Γιατροί και νοσηλευτές εργάστηκαν χωρίς ίντερνετ, email και ψηφιακά αρχεία
Αισιοδοξία για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά τις νέες διαπραγματεύσεις
Το ναζιστικό καθεστώς είχε απαγορεύσει τη σχολή
Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν δημοσιοποιήθηκαν
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέδωσε τα προβλήματα σε βανδαλισμούς
Yπό μυστηριώδεις συνθήκες
Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η ηλικία τους
Το βίντεο έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στα social media
Τα παιδιά ηλικίας 2 και 4 ετών εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους σε χώρο στάθμευσης
Το περιστατικό έλαβε χώρα σε εσωτερική διαδρομή στις ΗΠΑ
Η συζήτηση για την αύξηση των ορίων ηλικίας δεν αφορά μόνο τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης
Παράλληλα, η προσφορά θέσεων παραμένει περιορισμένη
Ο «βασιλιάς του Βορρά» θέλει να αντικαταστήσει τον Κιρ Στάρμερ - Η πολιτική διαδρομή του
Δεν έγινε τίποτα από όσα υποσχέθηκαν οι Brexiteers
Για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορείται ο Χοσέ Λουίς Άμπαλος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.