Κοσμος

Ανακαλύφθηκε ο «Τάφος του Αθλητή» - Τι τον κάνει τόσο σημαντικό (εικόνες)

Τα σπουδαία ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τύχη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tomb-rome23423-exo.jpg
Youtube

Τρίβουν τα χέρια τους οι αρχαιολόγοι που ανακάλυψαν κατά τύχη ένα σπουδαίο εύρημα σε προάστιο της Ρώμης

Οι επιστήμονες τον ονομάζουν «Τάφο του Αθλητή», καθώς εντός του νεκρικού θαλάμου βρέθηκαν δύο στλεγγίδες. Τί είναι αυτό; Πρόκειται για το βασικό εξάρτημα των αθλητών στους αρχαίους ελληνορωμαϊκούς χρόνους, το οποίο χρησιμοποιούσαν στο τέλος της προπόνησης ή των αγώνων για να απομακρύνουν από το σώμα τον ιδρώτα, τη σκόνη και το έλαιο με το οποίο είχαν αλειφθεί.

tomb-rome.jpg

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ο τάφος ήρθε στο φώς κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων χωματουργικών εργασιών, όταν ένα μέλος του συνεργείου άνοιξε τυχαία μια τρύπα στην πλευρά του ταφικού θαλάμου, φέρνοντας στο φως μοναδικά ευρήματα: Ο τάφος περιείχε τα υπολείμματα τεσσάρων ανθρώπων, τριών ανδρών και μιας γυναίκας, με τα ταφικά αντικείμενα, σχεδόν άθικτα. 

tomb-rome-2.jpg

«Αν η μηχανή τρυπούσε μόλις τέσσερα εκατοστά πιο αριστερά, δεν θα βρίσκαμε ποτέ τον τάφο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Francesco Prosperetti, ειδικός επιθεωρητής αρχαιολογίας της Ρώμης. 

Το νόμισμα

Ο τάφος χρονολογείται μεταξύ 335 και 312 π.Χ., με βάση ένα νόμισμα που βρέθηκε δίπλα σε έναν σκελετό. Από τη μία πλευρά απεικονίζεται η θεά του πολέμου, Μινέρβα (σ.σ. Αθηνά), ενώ η άλλη πλευρά ένα κεφάλι αλόγου με τη λατινική λέξη «Romano».

obm3.jpg


«Ο οικογενειακός τάφος είναι εντυπωσιακός επειδή παρέμεινε άθικτος και δεν έχει συληθεί ποτέ» δήλωσε ο αρχαιολόγος Stefano Musco, επιστημονικός διευθυντής της ανασκαφής. 

Η ποιότητα και τα σχέδια των κεραμικών, που κάποια είχαν μέσα σκελετούς μικρών ζώων, είναι στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο τάφος άνηκε σε μια οικογένεια υψηλής κοινωνικής θέσης.

Η εξέταση DNA

Αρχαιολόγοι άρχισαν να απομακρύνουν τους σκελετούς και τα αρχαία αντικείμενα, τα οποία θα αποσταλούν σε εργαστήριο για να γίνει εξέταση DNA, έτσι ώστε να διαπιστωθεί τυχόν οικογενειακή σύνδεση.

Ένας εμπειρογνώμονας συνέλεξε προσεκτικά αρχαία δείγματα γύρης και φυτών από τον τάφο και θα τα μελετήσει, προκειμένου να αναδομήσει ενδεχομένως τη χλωρίδα και το τοπίο της περιοχής, καθώς και τα ταφικά τελετουργικά.

athlete.jpg

Ο τάφος χαρτογραφήθηκε με ανιχνευτή λέιζερ και, μόλις αδειάσει, θα σφραγιστεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ