Κοσμος

Ερντογάν προς Κούρδους: Ψηφίστε με για να μη χαθεί η ειρήνη

Νέες απειλές από τον Τούρκο «σουλτάνο» στην προσπάθειά του να μαζέψει από παντού ψήφους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
erdogan23423.jpg
©EPA/TUMAY BERKIN

Να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κάλεσε τους Κούρδους που ζουν στην τουρκική επικράτεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απηύθυνε κάλεσμα για  μαζική προσέλευση στις κάλπες της 24ης Ιουνίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Κυριακή στην πολη Ντιγιάρμπακιρ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η προεκλογική ομιλία πραγματοποιήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς η συγκεκριμένη πολη έχει αποτελέσει πεδίο μαζικών διαδηλώσεων για το Κουρδικό και σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας. Παράλληλα, έχει μπει πολλάκις στο στόχαστρο βομβιστών.

Διαφυλάξτε την ειρήνη

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είναι αυτό που έχει κάνει τα περισσότερα για την ανοικοδόμηση της περιοχής και για την επίτευξη ειρήνευσης έπειτα από δεκαετίες συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων και του τουρκικού στρατού, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή ζει «μια ειρήνη την οποία δεν έχει ξαναδεί τα τελευταία 40 χρόνια», προσθέτοντας πως «το κράτος δεν ήταν ποτέ πριν τόσο κοντά στους πολίτες».

Η κουρδική εξέγερση ξεκίνησε το 1984, με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο αρχικά μαχόταν για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κόμματος, τώρα ζητεί μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή. Η Άγκυρα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ το θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ερντογάν στήριξε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όμως η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί κατέρρευσε το 2015 και οι μάχες μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων ανταρτών είναι πλέον τακτικές.

Οι Κούρδοι αποτελούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον το 1/5 του πληθυσμού της Τουρκίας και θα έχουν καθοριστικό ρόλο στις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Πολλοί Κούρδοι αναμένεται να ψηφίσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP), το οποίο υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους, όμως το AKP μπορεί να βασίζεται σε μια σημαντική στήριξη των συντηρητικών -θρησκευτικά- Κούρδων.

Υποψήφιος πρόεδρος πίσω από τα κάγκελα

Στην ομιλία του ο Ερντογάν επιτέθηκε εναντίον του HDP: «Εμείς χτίζουμε και εκείνοι καταστρέφουν», κατήγγειλε. «Είναι εδώ για να καταστρέψουν τη χώρα. Είστε έτοιμοι να τους δώσετε το μάθημα που τους αξίζει στις 24 Ιουνίου;» ανέφερε, απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Το AKP κατηγορεί το HDP ότι είναι η «πολιτική βιτρίνα» του PKK, αποτελώντας ουσιαστικά τον συνεργό του στη βία.

Ο επικεφαλής του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είναι υποψήφιος στις εκλογές, κρατείται από το 2016 με την κατηγορία ότι στηρίζει την τρομοκρατία. Το κόμμα του ζήτησε στα τέλη Μαΐου από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας να επιτρέψει την απελευθέρωση του υποψηφίου του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ