- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιταλία: Σε αναζήτηση κυβέρνησης και ψήφου εμπιστοσύνης
Ο Κάρλο Κοταρέλι ανακατεύει την τράπουλα για μια κυβερνητική σύνθεση χωρίς αύριο
Ο Κάρλο Κοταρέλι, στον οποίο ανατέθηκε από τον ιταλό πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, αναμένεται να του παρουσιάσει σήμερα τη σύνθεσή της, αλλά χωρίς καμιά πιθανότητα επίλυσης της πολιτικής κρίσης, καθώς στο κοινοβούλιο κυριαρχούν οι ευρωσκεπτικιστές λαϊκιστές.
Χθες ο Κοταρέλι «ενημέρωσε τον αρχηγό του Κράτους για την κατάσταση και οι δύο τους θα ξανασυναντηθούν αύριο το πρωί», δήλωσε απλά στον Τύπο ο εκπρόσωπος της προεδρίας Τζοβάνι Γκράσο, λίγη ώρα αφότου ο Κοταρέλι αποχώρησε από το γραφείο του προέδρου, χωρίς να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Η νέα κυβέρνηση θεωρείται ότι δεν έχει απολύτως καμιά πιθανότητα να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Αναμένεται να περιοριστεί στη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων ως τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.
Οι νικητές των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου, η Λέγκα (άκρα δεξιά) και το Κίνημα Πέντε Αστέρων που διαπραγματεύθηκαν ένα πρόγραμμα κυβερνητικής συνεργασίας που προβλέπει η Ρώμη να γυρίσει την πλάτη στη λιτότητα, εναντιώνονται στην κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματιστεί, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της οποίας, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενσαρκώνει τη δημοσιονομική πολιτική στην οποία έχουν κηρύξει πόλεμο.
Το όνομα του Κάρλο Κοταρέλι δεν άρκεσε για να φρενάρει την δυσπιστία έναντι της ιταλικής οικονομίας. Το λεγόμενο σπρεντ, η διαφορά των αποδόσεων δεκαετών ομολόγων του ιταλικού και του γερμανικού δημοσίου, έφθασε στο τέλος της ημέρας στις 303 μονάδες (+68), ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με νέα πτώση 2,65%.
Εν μέσω της έντασης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι οι χρηματαγορές δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπαγορεύουν την ψήφο των Ιταλών, αποδοκιμάζοντας τις δηλώσεις που αποδόθηκαν στον γερμανό επίτροπο Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ και προκάλεσαν πολεμική στην Ιταλία.
Ο Έτινγκερ «ζήτησε συγγνώμη» δηλώνοντας ότι δεν ήθελε να επιδείξει «ασέβεια» έναντι των Ιταλών και διαβεβαιώνοντας πως αναφερόταν στην «εξέλιξη των αγορών στην Ιταλία».
Ο Κοταρέλι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά το θεαματικό βέτο του Ματαρέλα στον σχηματισμό κυβέρνησης Λέγκας - Κίνημα Πέντε Αστέρων χωρίς καμιά εγγύηση για την παραμονή της Ιταλίας στην οικονομική και νομισματική ένωση, απόφαση που οι ηγέτες των δύο κομμάτων κατήγγειλαν κρίνοντας ότι δεν σέβεται τη λαϊκή ψήφο.
Με τις κάλπες να πιθανολογείται ότι θα στηθούν ξανά τον Ιούλιο, οι δημοσκοπήσεις δίνουν σχεδόν αμετάβλητο ποσοστό της πρόθεσης ψήφου στο Κίνημα των 5 Αστέρων (32% τον Μάρτιο) και αυξημένο για τη Λέγκα, που ξεπερνά πλέον το 20% (17% τον Μάρτιο στις τάξεις του συνασπισμού της δεξιάς).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις συνεχίζονται στον νότο - Ένας Κυανόκρανος του ΟΗΕ έχασε τη ζωή του
«Διαφωνούμε όπως συμβαίνει στις οικογένειες» δηλώνει ο Νετανιάχου
Ύποπτος ο πρώην σύντροφος της μητέρας του κοριτσιού
Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Ποια είναι τα δύο βασικά «αγκάθια»
Οι πιλοτικές ζώνες ελέγχου και οι φόβοι για νέες συγκρούσεις
«Δεν χαμογελά ποτέ» επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την Κόλινς
Τα σχέδια για κέντρα δεδομένων σε τροχιά και στη Σελήνη
Δεν είναι η πρώτη φορά που το έργο μπαίνει στο στόχαστρο
O Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει αυτήν τη χρονιά τις κυρώσεις σε βάρος του νησιού
«Ο πρόεδρος εργάζεται νυχθημερόν σε απάνθρωπους ρυθμούς», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας
Άγνωστη η τύχη της εμβληματικής ενημερωτικής εκπομπής
Πιθανή συνάντηση με Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αν τα πράγματα «πάνε καλά»
Στο στόχαστρο το λιμάνι και η ναυτική βάση - Μήνυμα Πούτιν και απειλές για αντίποινα
416 προσαγωγές, οδοφράγματα και συγκρούσεις με την Αστυνομία ήταν το αποτέλεσμα των πανηγυρισμών των φιλάθλων της Παρί Σεν Ζερμέν μετά την κατάκτηση του Champions League από την ομάδα τους.
Πώς ο δημοσιογράφος Nicholas Potter ανακάλυψε τη φύση της γερμανικής αριστεράς
Η Μαρία Μονσεράτ Αλβαράδο αναλαμβάνει το πανίσχυρο υπουργείο Επικοινωνίας της Αγίας Έδρας
Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο
«Δυσανάλογο το πρόστιμο» απαντά η εταιρεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.