Κοσμος

Άννα Φρανκ: Ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα με ένοχα μυστικά και «βρόμικες» σκέψεις (εικόνες, video)

Στο φως οι δύο «κρυφές» σελίδες του ημερολογίου αποκαλύπτουν πολλά για την 13χρονη Εβραία

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10966541.jpg
© EPA/ANNE FRANK FONDS BASEL

Δύο νέες σελίδες από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ δόθηκαν στη δημοσιότητα και αποκαλύπτουν ότι το 13χρονο κορίτσι της σοφίτας που κρυβόταν από τις δυνάμεις των ναζί ήταν μια έφηβη σαν όλες τις άλλες με μυστικά και ένοχες σκέψεις.

Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας Ολλανδοί ερευνητές κατάφεραν να αποκαλύψουν δύο νέες σελίδες από το ημερολόγιο, οι οποίες κρύβονταν κάτω από ένα χάρτινο κάλυμμα. Στις νέες αυτές σελίδες αναγράφονται πονηρά ανέκδοτα και εξηγήσεις περί της σεξουαλικής πράξης, της αντισύλληψης αλλά και της πορνείας. Η Άννα Φρανκ ήθελε αυτές οι σελίδες να μην διαβαστούν ποτέ από τους γονείς της.


Τα πονηρά ανέκδοτα και σκέψεις της 13χρονης Εβραιοπούλας γράφτηκαν στο ημερολόγιο και έγιναν κομμάτι της ιστορίας στις 28 Σεπτεμβρίου του 1942, δηλαδή περίπου τρεις μήνες αφότου η οικογένειά της και ακόμη μία εβραϊκή οικογένεια ξεκίνησαν να κρύβονται σε μία μυστική τοποθεσία πίσω από ένα σπίτι στο Άμστερνταμ. «Θα χρησιμοποιήσω αυτή τη λίγο σκισμένη σελίδα για να γράψω πονηρά ανέκδοτα», γράφει η Άννα ενώ παράλληλα σβήνει κάποιες από τις δικές της φράσεις. Συνολικά η 13χρονη εκείνη την ημέρα έγραψε τέσσερα ανέκδοτα. «Τα πονηρά ανέκδοτα είναι τυπικά για παιδιά της ηλικίας της. Ξεκαθαρίζουν πως η Άννα ήταν πάνω απ’ όλα ένα καθημερινό κορίτσι», λέει ο διευθυντής του ινστιτούτου Νιόντ, Φρανκ φαν Φρεε, το οποίο συνέβαλε στην αποκωδικοποίηση και ανάγνωση των σελίδων.

5970291.jpg
EPA/ANITA MARIC

 

«Οι νέες πληροφορίες μας φέρνουν πιο κοντά στο κορίτσι και τη συγγραφέα Άννα Φρανκ», ανέφερε ο Ρόναλντ Λέοπολντ, διευθυντής του μουσείου Άννα Φρανκ.


Οι ειδικοί σημειώνουν πως οι νέες σελίδες, όταν μελετώνται μαζί με το υπόλοιπο ημερολόγιο, αποκαλύπτουν περισσότερα για την ωρίμανση της Άννα ως συγγραφέα, παρά για το ενδιαφέρον της για το σεξ. Η Άννα «δημιούργησε μία φανταστική κατάσταση που τη διευκόλυνε να μιλήσει για τα ευαίσθητα θέματα για τα οποία γράφει», γνωστοποίησε ο Λέοπολντ και σημείωσε πως στο ημερολόγιό της για παράδειγμα, γράφει σε έναν φανταστικό φίλο, ονόματι Κίτι.

10966539.jpg
© EPA/ANNE FRANK FONDS BASEL


Οι ερευνητές φωτογράφησαν τις σελίδες από το ημερολόγιο, τις εξέτασαν με ειδικό φωτισμό και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ειδικό λογισμικό για να αποκρυπτογραφήσουν τις λέξεις.

Στα αποσπάσματα σχετικά με το σεξ, η Άννα περιγράφει πώς η έμμηνος ρήση μίας γυναίκας, που έρχεται γύρω στα 14, «είναι ένα δείγμα πως είναι ώριμη να έχει σχέσεις με έναν άντρα, αλλά, φυσικά, δεν το κάνεις αυτό πριν παντρευτείς».  Αναφορικά με την πορνεία γράφει: «Όλοι οι άντρες, αν είναι φυσιολογικοί, πάνε με γυναίκες, οι γυναίκες αρέσκονται να τους προσεγγίζουν στο δρόμο και ύστερα φεύγουν μαζί. Στο Παρίσι έχουν μεγάλα σπίτια γι’αυτό. Ο μπαμπάς έχει πάει εκεί».

Who Was Anne Frank? | History

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ