- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έκθεση ΜΚΟ: «Συνεργάτες του Κρεμλίνου» στην παραπληροφόρηση η Ελλάδα και η Κύπρος
Η μελέτη της ΜΚΟ είχε ως στόχο να διαπιστώσει ποιες Ευρωπαϊκές δημοκρατίες είναι καλύτερα θωρακισμένες απέναντι στην ρωσική διασπορά ψευδών ειδήσεων
Ως «συνεργάτες του Κρεμλίνου» που όχι μόνο δεν καταπολεμούν τις εκστρατείες παραπληροφόρησης της ρωσικής κυβέρνησης αλλά αντίθετα τις υποβοηθούν, χαρακτηρίζει Ελλάδα και Κύπρο μια πρόσφατη μελέτη της ΜΚΟ European Values.
Η μελέτη της ΜΚΟ είχε ως στόχο να διαπιστώσει ποιες Ευρωπαϊκές δημοκρατίες είναι καλύτερα θωρακισμένες απέναντι στην ρωσική διασπορά ψευδών ειδήσεων που επηρέασε με τόσο προφανή τρόπο τις τελευταίες αμερικανικές εκλογές.
Το 2019 θα είναι μια χρονιά που θα φέρει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Έτσι, πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει ήδη αλλαγές στη νομοθεσία τους οι οποίες ενισχύουν την προστασία τους απέναντι στους ρώσους χάκερ και άλλες δυνάμεις του Κρεμλίνου που δρουν υπόγεια αλλά... άκρως αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με τον χάρτη της έκθεσης που δημοσιεύει η El Pais, οι περισσότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή ένωση αναγνωρίζουν την απειλή της ρωσικής παραπληροφόρησης και της εμπλοκής στις εκλογικές αναμετρήσεις, με κάποιες μάλιστα να έχουν ήδη «ατσαλώσει» τις άμυνές τους.
Μεταξύ των πιο άρτια θωρακισμένων χωρών που εμφανίζονται με σκούρο μπλε χρώμα στον χάρτη βρίσκεται η Βρετανία (ειδικά μετά τις περσινές επιθέσεις Ρώσων χάκερ και την επιδείνωση στη σχέση των δύο χωρών), η Σουηδία αλλά και χώρες της Βαλτικής, όπως η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία.
Πολλές χώρες αναγνωρίζουν τον κίνδυνο και λαμβάνουν σιγά-σιγά μέτρα για να τον αντιμετωπίσουν. Σε αυτήν την κατηγορία, που εμφανίζεται με ανοιχτό γαλάζιο χρώμα, ανήκει η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Πολωνία και η Ρουμανία.
Αμέσως επόμενες στη λίστα, με κίτρινο χρώμα, είναι οι χώρες που αμφισβητούν τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και περιλαμβάνουν τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία και την Ιρλανδία.
Σειρά έχουν οι χώρες που αρνούνται την απειλή των ρωσικών fake news: Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Ουγγαρία.
Τελευταίες και... καταϊδρωμένες στη λίστα της άμυνας κατά των fake news είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, που όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν την απειλή αλλά υποβοηθούν με τον τρόπο τους την διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Στον χάρτη η χώρα μας και η Κύπρος εμφανίζονται με κατακόκκινο χρώμα και χαρακτηρίζονται «Συνεργάτες του Κρεμλίνου», ένας όρος που χωράει πολλές διαφορετικές ερμηνείες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές
Η πρόσβαση που μειώνει τη διαδρομή από 28 σε 11 μίλια
Συνελήφθη ο καπετάνιος και επτά μέλη του πληρώματος
Οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος
Διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικά και βασανιστήρια
Η εφαρμογή Edge και η βοήθεια της AI
Έτοιμη να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
«Μακάρι να μπορούσα να την αγκαλιάσω», δήλωσε η γυναίκα
Από το Τέξας στη Σικελία
Ο Χρίστος Γεωργάλας στο βιβλίο του «Ημερολόγιο Γάζας» περιγράφει την αποκλεισμένη Παλαιστίνη ως μια συλλογικότητα που για χάρη της το άτομο υπερβαίνει εαυτόν, ακόμα και τον φόβο του θανάτου
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
Τι υποστήριξε για το επίμαχο καρέ και ποιους «βλέπει» πίσω από το σχέδιο εκβιασμού της
Αναφορές για τραυματίες
Σχεδόν τρεις ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες
«Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σκάφος του» - Η μοιραία στροφή και η επέμβαση των αρχών
Απευθύνει έκκληση για την ενότητα των μουσουλμανικών χωρών
Στο νοσοκομείο η σύντροφος και η κόρη του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.