Κοσμος

Ιρανοί αξιωματούχοι: Οι ΗΠΑ παραβίασαν τη «συμφωνία κυρίων» στο πυρηνικό μας πρόγραμμα

Και καλούν την Ουάσινγκτον να συμμορφωθεί, εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
iran23423.jpg
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου κατηγόρησε το μεσημέρι της Τρίτης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παραβιάζουν τη δέσμευσή τους στην πυρηνική συμφωνία που η Τεχεράνη είχε υπογράψει το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, λίγες ώρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει την απόφασή του για το αν θα αποσυρθεί από αυτή.

«Οι Αμερικανοί δεν εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους. Φαίνεται πως με τους Αμερικανούς μπορείς να μιλάς μόνο στη γλώσσα της ισχύος και δεν υπάρχει άλλη λύση» δήλωσε ο Αλί Λαριτζανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της χώρας Εσάκ Ζαχανγκιρί ξεκαθάρισε πως το Ιράν είναι έτοιμο «για οποιοδήποτε σενάριο», σε περίπτωση που ο Τραμπ ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ.

«Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο... Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάσουν τη συμφωνία, θα ήταν αφελές να διαπραγματευτούμε εκ νέου με αυτήν τη χώρα» πρόσθεσε ο Ζαχανγκιρί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Παράλληλα, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στο Reuters ότι το Ιράν δεν θα δεχθεί κανένα αίτημα επιπλέον αυτών στα οποία συμφώνησε στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του με τη Δύση το 2015.

«Οι Ευρωπαίοι υπογράφοντες προσπαθούν να πείσουν τον Τραμπ να παραμείνει στη συμφωνία, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν θα δεχθεί ποτέ κανένα αίτημα πέραν της συμφωνίας» ανέφερε.

«Ο Τραμπ θα πρέπει να γνωρίζει πως είναι υπεύθυνος για όλες τις συνέπειες της κατάρρευσης της συμφωνίας. Το Ιράν ήταν ανέκαθεν προσηλωμένο στις διεθνείς υποχρεώσεις του» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ