Κοσμος

Στο έλεος της λάβας δεκάδες σπίτια στη Χαβάη (εικόνες, video)

Οι ντόπιοι στρέφονται στο θεό καθώς το ηφαίστειο Κιλαουέα θα βρυχάται για μήνες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-hawaii.jpg
Mario Tama/Getty-Ideal Images

Τουλάχιστον 26 σπίτια έγιναν στάχτη και εκατοντάδες περισσότερα απειλούνται μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα στη Χαβάη. Η λάβα κυλάει και καταστρέφει κατοικημένες περιοχές του Μεγάλου Νησιού με αποτέλεσμα σχεδόν 2.000 να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους. Αν και επετράπη σε κάποιους να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να σώσουν τα ζώα τους, οι αρχές της Χαβάης εμμένουν ότι δεν είναι ασφαλές να παραμείνουν στις οικίες τους.

 


Την Παρασκευή σημειώθηκε στη Χαβάη ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

 

 

19473113.jpg
EPA/BRUCE OMORI / PARADISE HELICOPTERS


Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι σεισμοί και οι εκλύσεις αερίων και λάβας θα συνεχιστούν, ενδεχομένως για αρκετούς μήνες, μετά την ισχυρή δόνηση των 6,9 βαθμών. Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στο νησί από το 1975.
 

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε το Σάββατο ότι παρατηρήθηκαν πολλές νέες ρωγμές απ' όπου εκλύεται λάβα στην περιοχή Κτήματα Λεϊλάνι της περιφέρειας Πούνα, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο.

19473112.jpg
EPA/BRUCE OMORI / PARADISE HELICOPTERS


Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν παραμένουν όλες ενεργές.

«Όταν άφησα το σπίτι μου την Πέμπτη ήξερα πως το αποχαιρετούσα για πάντα», λέει στο BBC ένας κάτοικος του νησιού και συμπληρώνει, «ζω εδώ πολλά χρόνια και γνωρίζω πολύ καλά τι μπορεί να κάνει η λάβα στο πέρασμά της».

19471893.jpg
EPA/USGS

Να σημειωθεί πως το ηφαίστειο Κιλαουέα είναι ένας από τα πιο ενεργά στον κόσμο με συνεχείς εκρήξεις τα τελευταία 345 χρόνια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ