Κοσμος

Ιράν προς Δύση: Μην τολμήσετε να αλλάξετε λέξη στη συμφωνία για τα πυρηνικά

Σε διαφορετική περίπτωση, αποχωρούμε

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
iran-nuclear.jpg
EPA/Abedin Taherkenareh

Την πρόθεση του Ιράν να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά που είχε συνάψει το 2015 με τη Δύση, εξέφρασε η θρησκευτική ηγεσία της ασιατικής χώρας.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία, ούτε εμείς θα παραμείνουμε σε αυτή» δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλος για τις διεθνείς υποθέσεις του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει προθεσμία στους Ευρωπαίους μέχρι τις 12 Μαΐου για να καταλήξουν σε ένα νέο κείμενο που θα θεραπεύει -όπως ισχυρίζεται- τις «τρομερές ελλείψεις» στη συμφωνία του 2015. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη συμφωνία.

Προειδοποιήσεις

Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα υπεγράφη τον Ιούλιο 2015 στη Βιέννη ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

«Το Ιράν δέχεται την πυρηνική συμφωνία όπως αυτή προετοιμάσθηκε και δεν θα δεχθεί να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν απ' αυτήν οτιδήποτε.

» Ακόμη και αν οι χώρες - σύμμαχοι των ΗΠΑ, ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι, επιδιώξουν να αναθεωρήσουν την πυρηνική συμφωνία μαζί με τους Αμερικανούς ώστε οι τελευταίοι να παραμείνουν σε αυτήν, μία από τις επιλογές που θα έχουμε θα είναι η αποχώρηση» προειδοποίησε ο Ιρανός αξιωματούχος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ