- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τουρκία: Ένοχοι για τρομοκρατία εργαζόμενοι και συνεργάτες της εφημερίδας Cumhuriyet
Χωρίς τέλος η «φίμωση» του Τύπου από την κυβέρνηση Ερντογάν
Βαριές καμπάνες σε εργαζόμενους και συνεργάτες της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet έριξε τουρκικό δικαστήριο της Σηλυβρίας κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
Συνολικά 17 άτομα κρίθηκαν ένοχα για τρομοκρατία. Ειδικότερα, «διαπιστώθηκε» ότι βοήθησαν διάφορες οργανώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από τις τουρκικές αρχές (σ.σ. PKK, δίκτυο Γκιουλέν). Οι ποινές που επιβλήθηκαν, αρχίζουν από τα 2,5 χρόνια και φθάνουν έως τα 7,5 έτη. Ένας από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή για «εμπρηστικές» αναρτήσεις του στο Twitter. Σε 7,5 χρόνια καταδικάστηκε ο διευθυντής της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουντσού, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ Ακίν Αταλάι σε 8 χρόνια.
Η συγκεκριμένη ακροαματική διαδικασία είχε αναδειχθεί σε «σύμβολο» των επιθέσεων κατά της ελευθερίας του Τύπου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα παρουσιάζει τον εξόριστο τις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ως «εγκέφαλο» της απόπειρας ανατροπής του Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2016.
Εξόντωση
Οι εισαγγελείς επεδίωκαν να επιβάλλουν ποινές έως και 43 χρόνια κάθειρξης στο προσωπικό της εφημερίδας, κατηγορώντας τους εργαζόμενους για «ασύμμετρες πολεμικές μεθόδους» με στόχο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Cumhuriyet ήταν από τους σφοδρότερους επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής. Οι εργαζόμενοί της επαναλαμβάνουν ότι πρόκειται για «πολιτική δίκη» που στόχο έχει να φιμώσει τα ελάχιστα ανεξάρτητα ΜΜΕ στην Τουρκία.
Το δικαστήριο, πάντως, απάλλαξε από τις κατηγορίες τρία άτομα που κάθονταν στο εδώλιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του νησιού από τις ΗΠΑ
Άμεση και οργισμένη η διπλωματική αντίδραση της ινδικής κυβέρνησης
Περιοδεία στην Αφρική για τον ποντίφικα
«Η αμερικανική πυρηνική ομπρέλα παραμένει ο ύψιστος εγγυητής ασφάλειας για την Ευρώπη»
Η τρυφερή ανάρτηση στο instagram
Εξουδετερώθηκε ο δράστης - Έβαλε φωτιά στο διαμέρισμά του πριν την επίθεση
Η δωρεάν είσοδος στα εθνικά μουσεία και τις γκαλερί της χώρας είχε θεσπιστεί το 2001
Η στροφή στην τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί «αναταράξεις» στον τεχνολογικό κολοσσό
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 2.300 ανθρώπους από τις 2 Μαρτίου
Το μήνυμα μετά το νέο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ
Η σπάνια περίπτωση μιας γυναίκας που διέψευσε τις προγνώσεις των γιατρών
Το Ιράν ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες πως επαναφέρει «τον αυστηρό έλεγχο»
Η ανακοίνωση της Τεχεράνης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε τη δημοσιοποίησή τους ήδη από τον Φεβρουάριο
Το κορίτσι που έγραφε μυθιστορήματα στα 9 της χρόνια, βγήκε από το σπίτι στα 25 της — και εξαφανίστηκε για πάντα
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Λέων επιχειρεί να εδραιωθεί ως ηθική φωνή του πλανήτη
Η απόφαση του Ιράν να επιτρέψει τη ναυσιπλοΐα φέρνει ανακούφιση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.