Κοσμος

Βρέθηκε οστό γνάθου ιχθυόσαυρου 205 εκατ. ετών (εικόνες)

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο ιχθυόσαυρος είχε μήκος 26 μέτρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gg.jpg

Το απολίθωμα μίας γνάθου που βρέθηκε σε μία βραχώδη παραλία της Αγγλίας ανήκει σε ένα είδος θαλάσσιου ερπετού που ονομάζεται ιχθυόσαυρος και είχε μήκος 26 μέτρα πλησιάζοντας αυτό μιας γαλάζιας φάλαινας, κατέληξαν επιστήμονες.

Όπως ανακοίνωσαν μάλιστα τη Δευτέρα, ο ιχθυόσαυρος, που φέρεται να είναι το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό που ανακαλύφθηκε ποτέ, έζησε πριν από 205 εκατομμύρια χρόνια και κυριάρχησε στους ωκεανούς ενώ οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στην στεριά.

Το οστό που βρέθηκε ήταν κομμάτι της κάτω γνάθου του ιχθυόσαυρου και οι ερευνητές το συνέκριναν με το αντίστοιχο οστό του μεγαλύτερου ισχθυόσαυρου που έχει βρεθεί, ένα είδος που ονομάζεται Shonisaurus sikanniensis, από τη Βρετανική Κολομβία, που είχε μήκος 21 μέτρα. Σε σχέση με αυτό το νέο οστό ήταν 25% μεγαλύτερο. «Αυτό το οστό ανήκε σε έναν γίγαντα», δήλωσε ο παλαιοντολόγος του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Ντιν Λόμαξ.

bb.jpg

Το οστό εντόπισε ο συλλέκτης απολιθωμάτων Paul de la Salle το 2016, στο Lilstock της ακτής Somerset. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος στην αρχή νόμιζε ότι επρόκειτο για ένα κομμάτι βράχου, παρατηρώντας το καλύτερα όμως κατάλαβε ότι είναι οστό.

Οι ιχθυόσαυροι κολύμπησαν στους ωκεανούς από 250 εκατομμύρια χρόνια έως 90 εκατομμύρια χρόνια πριν και τρέφονταν με καλαμάρια και ψάρια. Ως προς το μέγεθός τους, οι ερευνητές τους συγκρίνουν με τις γαλάζιες φάλαινες που έχουν μήκος 30 μέτρα και θεωρούνται το μεγαλύτερο θαλάσσιο ζώο που υπήρξε ποτέ. Ωστόσο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το νέο εύρημα ανήκε σε ιχθυόσαυρο που είχε  μήκος από 20 έως 26 μέτρα και πιθανότατα ανήκει σε μία ομάδα του είδους που ονομάζεται shastasaurids.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ