- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Financial Times: Υπάρχουν φόβοι ότι η Ιταλία κατευθύνεται σε «στιγμή ΣΥΡΙΖΑ»
Τι αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα
Το ερώτημα αν η Ιταλία κατευθύνεται προς μια στιγμή ΣΥΡΙΖΑ «μια ταυτόχρονη κρίση χρέους, τραπεζών και νομίσματος τόσο τρομακτική όσο αυτή που κόντεψε να πετάξει την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη το 2015» επιχειρεί να απαντήσει ο Τόνι Μπάρμπερ των Financial Times με αφορμή όσα συζητήθηκαν σε οικονομικό φόρουμ του Κλαμπ Αμπροζέτι την Παρασκευή και το Σάββατο στη λίμνη Κόμο.
Ο δημοσιογράφος των FT αναφέρει ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες ένιωσαν άβολα από τον παραλληλισμό της ανόδου στην εξουσία στην Ελλάδα της ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και την εκλογική επιτυχία τον περασμένο μήνα στην Ιταλία του κινήματος Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας.
Η απόρριψη της «οικονομικής και δημοσιονομικής ορθοδοξίας» που αποτέλεσε το χαρακτηριστικό του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει ομοιότητες στην ευρωσκεπτικιστική ρητορική και τις πολιτικές προτάσεις των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, σημειώνει στην συνέχεια.
Παρ'όλα αυτά, σύμφωνα με τους FT, που θέλει το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό τα Πέντε Αστέρια, σήμερα φαντάζει ως το πιο πιθανό. Το σενάριο αυτό θέλει μια συμφωνία ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα έχει την κοινοβουλευτική στήριξη των δύο αυτών κομμάτων.
Όπως συμπληρώνεται στο εν λόγω άρθρο, τους επόμενους 18 έως 24 μήνες, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να πατήσει κανείς το κουμπί του πανικού, καθώς οι αγορές αντέδρασαν ήρεμα στα αποτελέσματα της 4ης Μαρτίου κυρίως λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που παρέχει ζωτική υποστήριξη στην Ιταλία και το οποίο βρίσκεται ακόμη εν λειτουργία.
Αλλά όσο αυτό σταδιακά θα αποσύρεται και τα επιτόκια θα ανεβαίνουν οι πιέσεις στην Ιταλία θα αυξάνουν, ιδιαίτερα μια συμμαχία Πέντε Αστέρων – Λέγκας του Βορά σχηματίσει κυβέρνηση και επιδοθεί σε δημοσιονομική επέκταση.
Όμως όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος «παρά τις αντισυμβατικές τους φιγούρες, ούτε το Κίνημα ούτε η Λέγκα εμφανίζονται τόσο αποφασισμένοι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 να χύσουν το γάλα από της ευρωπαϊκής καρδάρας»
Η Ιταλία, όπως σχολιάζει καυστικά ο αρθρογράφος, δεν θα τοποθετήσει ποτέ στο υπουργείο Οικονομικών κανέναν όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης με το δερμάτινο σακάκι και τη μοτοσικλέτα, η τοποθέτηση του οποίου συνέβαλε πολύ στην δυσπιστία και την εχθρικότητα που δηλητηρίασε τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους δανειστές της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σενάριο πρόωρης αποχώρησης από την ΕΚΤ
Τα προηγούμενα σχόλια για τις γυναίκες στα γυμναστήρια
Ο «πιο διάσημος» podcaster του κόσμου στρέφεται εναντίον του προέδρου
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Κρυμμένα σε μπουκάλια σαμπουάν και κρέμας τα ερπετά
Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα
Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι και ο ρόλος της Μποτσουάνας
Η αντιπαράθεση εκτείνεται από τα Στενά του Ορμούζ, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, έως τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ
Μπαράζ επιθέσεων με drones και πλήγματα σε διυλιστήρια σηματοδοτούν την αποτυχία της πρωτοβουλίας
Η συμπλοκή καθυστέρησε την προσγείωση
Από το περιβάλλον του Τραμπ παραδέχονται τώρα ότι δεν χειρίστηκαν σωστά την απομάκρυνσή της
Τι απαντά ο Λευκός Οίκος
Το ενοίκιο αυξάνεται από 450 σε 1.200 ευρώ.
Η ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social
Τραγικός απολογισμός και τέσσερις αγνοούμενοι - Πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα
Τι είχε αποκαλύψει ο αδελφός του συντρόφου της
Η απάντηση που προκάλεσε νέα ερωτήματα για την δικηγορική της επάρκεια
Η αντίδραση της 58χρονης γυναίκας όταν άρχισε να νιώθω μουδιασμένη τη γλώσσα της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.