Κοσμος

Ελεύθερος ο Πουτζδεμόν, καλεί τώρα τη Μαδρίτη σε διάλογο (video)

Κατέβαλε εγγύηση 75.000 ευρώ στις γερμανικές αρχές και ζήτησε την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων της Καταλονίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
puidgedemont.gif
EPA/JONAS WALZBERG

Ελεύθερος αφέθηκε, μετά την καταβολή εγγύησης ύψους 75.000 ευρώ στο γερμανικό κράτος, ο Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας -που έσπευσε να μπει στο πρώτο αεροπλάνο για Βέλγιο μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία προκειμένου να γλιτώσει από τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο ισπανικό Σύνταγμα- βρισκόταν έγκλειστος σε φυλακή του βόρειου κρατιδίου Σλέσβιχ - Χόλσταϊν.

Φορώντας ένα σκούρο κοστούμι την ώρα που έβγαινε από τη φυλακή στη γερμανική πόλη Νοϊμίνστερ, ευχαρίστησε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους εν μέσω εκδηλώσεων θαυμασμού από το συγκεντρωμένο πλήθος που κρατούσε καταλανικές σημαίες και φώναζε το όνομά του.

Στις πρώτες του δηλώσεις απηύθυνε έκκληση στη Μαδρίτη να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για δίωξη των αυτονομιστών ηγετών και να προσέλθει σε διάλογο μαζί τους.

«Ζητώ την άμεση αποφυλάκιση όλων των συντρόφων μου από τις ισπανικές φυλακές. Είναι ντροπή για την Ευρώπη να έχει πολιτικούς κρατούμενους. Επιτέλους έφθασε η ώρα για διάλογο» ανέφερε.

Την Πέμπτη το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για την έκδοσή του στην Ισπανία με την κατηγορία της εξέγερσης, όπως ζητεί η Μαδρίτη, ωστόσο έκρινε ότι η έκδοσή του είναι πιθανή βάσει της κατηγορίας περί κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Ο Πουτζδεμόν είχε συλληφθεί τον περασμένο μήνα έπειτα από την έκδοση ισπανικού εντάλματος σύλληψης κατά την είσοδό του στη Γερμανία.

Ο Γερμανός δικηγόρος του, ο Βόλφγκανγκ Σόμπουργκ, δήλωσε πάντως ότι θα συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα ώστε οι δικαστές να απορρίψουν την εκδοσή του και με την κατηγορία περί κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

Puigdemont ofrece declaraciones a la prensa desde Alemania

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.