Κοσμος

Με μία ημέρα καθυστέρηση θα πέσει στη Γη ο κινεζικός δορυφόρος Τιανγκόνγκ-1

Η Ελλάδα στην επικίνδυνη ζώνη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η καταστροφή του κινεζικού διαστημικού σταθμού στη γήινη ατμόσφαιρα και η πτώση τυχόν τμημάτων του στη Γη επρόκειτο να συμβεί μεταξύ της νύχτας του Σαββάτου 31 Μαρτίου και αργά του απογεύματος της Κυριακής 1 Απριλίου (σε ώρα GMT), σύμφωνα με τη χθεσινή εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Ωστόσο, πριν από λίγο ο κινεζικός δορυφόρος «Τιανγκόνγκ-1» -μεγέθους όσο ένα σχολικό λεωφορείο- αναμένεται να πέσει αύριο (Μεγάλη Δευτέρα) στη Γη.

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε αλλαγές της ηλιακής δραστηριότητας, επισημαίνουν οι αξιωματούχοι του διαστήματος. Βέβαια, από χτες, η ESA επεσήμαινε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει πολύ ακριβής πρόβλεψη, εν μέρει λόγω και της μεταβαλλόμενης ηλιακής δραστηριότητας, δηλαδή των ρεύματος των σωματιδίων που στέλνει ο Ήλιος προς τη Γη και τα οποία επηρεάζουν το γήινο γεωμαγνητικό πεδίο.

Στην πραγματικότητα, ο Ήλιος ήταν τις τελευταίες μέρες πιο ήσυχος του αναμενομένου, με συνέπεια να υπάρχει και πιο ήρεμος διαστημικός «καιρός» γύρω από τον πλανήτη μας. Αυτό, κατά την ESA, σημαίνει ότι η πυκνότητα στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας, μέσω της οποίας κινείται ο «Τιανγκόνγκ-1», δεν αυξήθηκε όπως προβλεπόταν, κάτι που θα τραβούσε προς τα κάτω πιο γρήγορα τον ανεξέλεγκτο διαστημικό σταθμό.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ESA, μετέφερε κάπως πιο πίσω τη νέαπρόβλεψη.

Η πιθανή ζώνη πτώσης βρίσκεται ανάμεσα στις 43 μοίρες βόρεια και 43 μοίρες νότια του Ισημερινού. Μέσα σε αυτή τη ζώνη βρίσκεται και η Ελλάδα.

Ο «Τιανγκόνγκ-1» υπήρξε το πρώτο διαστημικό εργαστήριο της Κίνας, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2011 για να βοηθήσει τη χώρα να αποκτήσει τεχνογνωσία, έτσι ώστε να κατασκευάσει και να θέσει σε τροχιά ένα μεγαλύτερο επανδρωμένο σταθμό, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στη δεκαετία του 2020.

Στη διάρκεια της ζωής του τον «Τιανγκόνγκ-1» είχαν επισκεφθεί τρεις κινεζικές αποστολές: η πρώτη το 2011, ήταν το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Shenzhou και ακολούθησαν άλλες δύο το 2012 και 2013, τα επανδρωμένα σκάφη Shenzhou 9 και 10 αντίστοιχα.