- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται ότι θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών την Κυριακή στη Ρωσία και ότι θα εξασφαλίσει μια τέταρτη θητεία, δηλαδή θα είναι ηγέτης της χώρας σχεδόν επί ένα τέταρτο του αιώνα.
Εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2000 και διαδέχθηκε στην προεδρία των Μπόρις Γέλτσιν που είχε παραιτηθεί έξι μήνες πριν από την λήξη της θητεία του.
Παρέμεινε πρόεδρος για δύο θητείες, δηλαδή μέχρι το 2008, αφού υπήρχε συνταγματικό όριο δύο διαδοχικών προεδρικών θητειών. Από το 2008 μέχρι το 2012 έγινε πρωθυπουργός της χώρας και ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ έγινε πρόεδρος της Ρωσίας. Το 2012 όμως ο Μεντβέντεφ έγινε πρωθυπουργός και ο Πούτιν εκλέχθηκε και πάλι πρόεδρος. Μάλιστα το 2012 οι ρώσοι νομοθέτες άλλαξαν το σύνταγμα και η προεδρική θητεία από τέσσερα χρόνια έγινε έξι. Γι αυτό και οι εκλογές γίνονται το 2018. Αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν, αν εκλεγεί ξανά, θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2024.
Ακολουθούν ορισμένοι από τους παγκόσμιους ηγέτες οι οποίοι κατείχαν την εξουσία το μεγαλύτερο διάστημα (εξαιρούνται οι μονάρχες, οι οποίοι έχουν ισόβια εξουσία).
Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες
Στην κορυφή της λίστας με 49 χρόνια στην εξουσία είναι ο Φιντέλ Κάστρο της Κούβας, ο οποίος παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ το 2008 όταν ήταν ογδοντάρης.
Ο πρώτος πρόεδρος της Ταϊβάν Τσιάνγκ Κάι-σεκ ήταν επικεφαλής της νήσου και της ηπειρωτικής Κίνας συνολικά για 47 χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 1975.
Ο ιδρυτής της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ βρισκόταν στο επικεφαλής του απομονωμένου αυτού κράτους επί 46 χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 1994. Οι Βορειοκορεάτες τον θεωρούν ακόμη «αιώνιο ηγέτη».
Ο κομμουνιστής δικτάτορας της Αλβανίας Ενβέρ Χότζα βρισκόταν στην εξουσία για 40 χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 1985.
Ο Μουάμαρ Καντάφι κυβέρνησε την Λιβύη με σιδηρά πυγμή για περίπου 42 χρόνια πριν από την ανατροπή του και στη συνέχεια την εξόντωσή του από τους αντάρτες το 2011.
Ο Ομάρ Μπόνγκο Οντίμπα κυβέρνησε την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου Γκαμπόν για πάνω από 41 χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 2009.
Παραμένουν στην εξουσία
Επί του παρόντος ο μακροβιότερος εν ενεργεία πρόεδρος στον κόσμο είναι της Ισημερινής Γουινέας, ο Τεόντορο Ομπιάνγκ Νγκέμα με 38 χρόνια στην εξουσία, από το 1979 που ανέτρεψε τον θείο του.
Άλλοι που ακόμη μετρούν χρόνια στην εξουσία είναι οι εξής:
- Ο πρόεδρος του Καμερούν Πολ Μπίγια: 35 χρόνια
- Ο πρόεδρος του Κονγκό Ντένις Σασού: 34 χρόνια, εξαιρουμένης μιας πενταετούς διακοπής
- Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν: 33 χρόνια
- Ο πρόεδρος της Ουγκάντα Γιογουέρι Μουσεβένι: 32 χρόνια
- Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ: 29 χρόνια
- Ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ Μπεσίρ: 28 χρόνια
- Ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντέμπι: 27 χρόνια
- Ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ: 28 χρόνια
- Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Εμομάλι Ραχμόν: 25 χρόνια
- Ο πρόεδρος της Ερυθραίας Ισαϊας Αφουέρκι: 24 χρόνια
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία μετά τη νέα οδηγία του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Εσπευσμένη απομάκρυνση του προεδρικού ζεύγους μετά από πυροβολισμούς στην εκδήλωση
Εσπευσμένη απομάκρυνση του Αμερικανού προέδρου από τη δεξίωση των ανταποκριτών μετά από πυρά - Τι δήλωσε
Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι οι εκδηλώσεις μνήμης
Χάος και τρόμος όταν ακούστηκαν πυρά - Ασφαλείς ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.