Κοσμος

Έκκληση Ματαρέλα στα κόμματα: Σκεφτείτε την πατρίδα

Περιπλέκεται η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία μετά το αποτέλεσμα της κάλπης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
matarella.jpg
EPA/David Fernandez

Έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν «αίσθημα ευθύνης» και να σκεφτούν το καλό της χώρας και των πολιτών της, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Οι κάλπες της Κυριακής περισσότερο μπέρδεψαν τα πράγματα παρά ξεδιάλυναν το τοπίο στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας. Τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές, όπου κανένας συνασπισμός ή παράταξη δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία,  σε μια αποστροφή της ομιλίας του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο Σέρτζιο Ματαρέλα είπε:

«Έχουμε ανάγκη -κι αυτό αφορά όλους- αυτής της στάσης: της αίσθησης ευθύνης ώστε να γνωρίζουμε να βάζουμε στο επίκεντρο το γενικό συμφέρον της χώρας και των πολιτών της».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προκατόχου του, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο πρώην Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη κρίση» που απαιτεί να προτάξουν όλοι το «κοινό συμφέρον».

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις

Οι ζυμώσεις στο περίπλοκο μετεκλογικό τοπίο της Ιταλίας συνεχίζονται με τη Λέγκα του Βορρά να αναζητεί σε άτυπες επαφές με «αντάρτες» του Δημοκρατικού Κόμματος, που διαφωνούν με την άποψη του Ματέο Ρέντσι ότι το κόμμα πρέπει να περάσει στην αντιπολίτευση, στήριξη για μια ευρεία κυβερνητική συμμαχία.

Έως και 40 βουλευτές του PD εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν μια κυβέρνηση υπό τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο συνολικής -όπως την αποκάλεσε- συμφωνίας με την Κεντροαριστερά ή το Κίνημα 5 Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο, που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα και διεκδικεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Δεν σκέφτομαι συμφωνίες με κόμματα» ξεκαθάρισε ο Σαλβίνι, προσθέτοντας: «Επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα, που θα παρουσιάσουμε στους βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Σε κάποια σημεία θα δούμε ποιος θα μας προσφέρει χείρα βοηθείας και ποιος θα πει όχι».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ