Κοσμος

Η Βόρεια Κορέα «χτίζει» το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας

Καταπέλτης κατά της Πιονγκγιάνγκ η ειδική έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύει το BBC

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19171447.jpg
EPA/MOHAMMED BADRA

Η Βόρεια Κορέα στέλνει υλικά στη Συρία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή χημικών όπλων, όπως αποκαλύπτει ειδική έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.  

Έως και 40 μη καταγεγραμμένα φορτία έχουν γίνει μεταξύ του 2012 και του 2017 σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης. Στα υλικά που φέρεται να αποστέλλει η Πιονγκγιάνγκ στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ στην Δαμασκό περιλαμβάνονται πλάκες που αντέχουν στην έκθεση σε οξύ, βαλβίδες και θερμόμετρα.

Μάλιστα η έκθεση, η οποία έχει διαρρεύσει σε κάποια μέσα ενημέρωσης ανάμεσά τους και το BBC, αναφέρει ότι Βορειοκορεάτες τεχνικοί εξειδικευμένοι στην κατασκευή πυραύλων εθεάθησαν σε εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται χημικά όπλα στην Συρία.

Τα υλικά που περιέχονταν στα φορτία ήταν διπλής χρήσης, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τόσο για πολιτικούς, όσο και στρατιωτικούς σκοπούς.

Η Συρία και η Βόρεια Κορέα διατηρούν μια ιδιαίτερα θερμή σχέση που διαρκεί δεκαετίες. Το 2015, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ είχε μετονομάσει ένα πάρκο στη Δαμασκό δίνοντάς του το όνομα του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας.
 

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίτς, ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι δεν έχει διαβάσει την έκθεση των ειδικών που είναι αρμόδιοι να ερευνούν τις παραβιάσεις των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Αλλά «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε στη Συρία είναι περισσότερα όπλα και χημικά όπλα», τόνισε ο Ντουζαρίτς σε δημοσιογράφους.
 

Υπενθυμίζεται ότι η Συρία συμφώνησε το 2013 να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιό της, μετά από έντονες διεθνείς πιέσεις αλλά και εξαιτίας της επίθεσης με αέριο σαρίν σε περιοχή που έλεγχαν αντάρτες κοντά στη Δαμασκό.

Η κυβέρνηση του προέδρου Άσαντ κατηγορήθηκε έκτοτε επανειλημμένα ότι διέπραξε επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον αμάχων από ειδικούς του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), όπως αυτή που καταγγέλθηκε στο χωριό Χαν Σεϊχούν τον Απρίλιο του 2017. Αντάρτες και ακτιβιστές κατηγόρησαν εξάλλου την κυβέρνηση του Άσαντ ότι εξαπέλυσε επίθεση αυτή την εβδομάδα με χλώριο στην Ανατολική Γούτα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ